Nejlepší moučníky na nedělní stůl I: z tvarohu

Nejlepší moučníky na nedělní stůl I: z tvarohu

„Život je nejistý. Sněz nejprve moučník“ praví nejznámější citát americké autorky Ernestine Ulmer. S trochou nadsázky můžeme říct, že bez moučníku by to prostě nešlo. A zvláště v neděli, když stolování mívá slavnostnější ráz, je po vydatném obědě moučník příjemnou sladkou tečkou nebo výborným doplňkem k odpolední kávě. Doufáme, že vaši neděli zpříjemní také náš seriál s recepty těch nejlepších moučníků. Nechte si chutnat!

První díl našeho seriálu je věnován moučníkům z oblíbené ingredience používané ve většině domácností – tvarohu. Není se čemu divit, tvaroh je jedním z nejzdravějších mléčných výrobků a má skvělou chuť. V kuchyni má široké využití pro přípravu nejrůznějších sladkých i slaných jídel a je ceněný především pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Jeho konzumace je také důležitá pro doplnění důležitých vitamínů a minerálů jako je vápník, fosfor, draslík, hořčík a vitamíny A, D, E a K. Na trhu je běžně dostupný v tučné i odlehčené nízkotučné variantě, proto si můžete s klidným svědomím trochu zamlsat a vyzkoušet některý z našich báječných receptů!

 

 

Tvarohová hrnková buchta povidly

Věřte, že s touto buchtou budete platit za kulinářskou hvězdu! Její příprava je nenáročná a poměrně rychlá. Výsledkem je neuvěřitelně vláčná buchta, která se rozplývá na jazyku.

 

Potřebné ingredience:

Těsto

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • kypřící prášek do pečiva

Tvarohová náplň

  • 0,5 kg tvarohu (tučný, polotučný, nízkotučný – dle chuti)
  • 1 – 2 vejce (u hutného tučného tvarohu postačí jedno vejce, jinak raději volte dvě)
  • ¼ hrnku krupicového cukru
  • ¾ hrnku mléka
  • 1 vanilkový pudink (pouze prášek)
  • 1 vanilkový cukr
  • citrónová kúra z ½ citrónu
  • povidla
  • podle chuti můžete také přidat rozinky

Postup:

1. Těsto si připravíme tak, že vejce, cukr, olej a mléko vyšleháme společně v misce. Poté k nim zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

2. Všechny ingredience na tvarohovou náplň vyšleháme dohromady ve tvarohový krém. Nelekejte se, když je směs u nízkotučného tvarohu trochu řidší.

3. Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme polovinu těsta, na které naneseme celou tvarohovou náplň. Malou lžičkou nabíráme kousky povidel, kterými „poházíme“ tvarohovou náplň. Pokud používáme také rozinky, posypeme buchtu ještě rozinkami. Na závěr nahoru nalijeme zbytek těsta.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 30 minut dozlatova.

 

Tvarohový pivní štrúdl s borůvkami

Štrúdl je oblíbenou klasikou všech generací. Kouzlo toho našeho spočívá v „tajné“ přísadě do těsta ve formě piva a lahodné tvarohovo – borůvkové náplni.

Potřebné ingredience:

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g Hery
  • 16 lžic piva
  • 1 vejce na potření

Náplň

  • 400 g tvarohu (ideálně v kostce)
  • 200 g borůvek
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů na ozdobení

Postup:

1. Mouku smícháme se změklou Herou nakrájenou na kousky, přidáme pivo a rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu odležet v chladu.

2. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň – tvaroh smícháme s oběma druhy cukru a vejcem.

3. Odleželé těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále vyválíme na tenké pláty. Středy plátů posypeme strouhankou a na ně rozprostřeme tvarohovou náplň a posypeme borůvkami. Okraje těsta přehneme přes náplň a zavineme ve štrúdl. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme vlašskými ořechy.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.

 

 

Míša řezy

Také ve vás Míša řezy vyvolávají vzpomínky na dětství? Oblíbený tvarohový dezert s rumovým aroma je k nedělní kávě jako dělaný.

Potřebné ingredience:

Těsto

  • 6 vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 5 vajec
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce oleje
  • ½ prášku do pečiva

Náplň

  • 250 g másla
  • 500 g tvarohu
  • 150 g cukru
  • rum nebo rumová tresť

Na polevu

  • 120 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 40 g nastrouhané bílé čokolády na posypání (nemusí být)

Postup:

1. Žloutky oddělíme od bílků, ze kterých vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 °C zhruba 20 minut. Po upečení necháme vychladnout.

2. Z tvarohu, který vyšleháme se změklým máslem, cukrem a rumem, si připravíme hladký krém. Krémem potřeme vychladlé upečené těsto.

3. Na polevu si připravíme vodní lázeň, ve které zvolna rozehřejeme máslo s nalámanou čokoládou. Jak se čokoláda začne rozpouštět, postupně přidáme také lžíce mléka.

4. Polevu rovnoměrně nalijeme na krém a necháme v ledničce dobře ztuhnout. Po vychladnutí můžeme ještě dozdobit strouhanou bílou čokoládou, která vypadá na tmavé polevě velmi efektně.

 

Dobrou chuť!

Vložila * MW | 1400 | Vlož svůj článek
Líbí se Vám tento článek?
Diskuse k článku
Podělte se o svůj názor na článek
Reklama