Bramborový salát pětkrát jinak

Bramborový salát pětkrát jinak

Ke štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří smažený kapr s bramborovým salátem. Možná, že máte ten svůj osvědčený recept. Pokud jej ovšem letos plánujete obměnit, zkuste se inspirovat následujícími pěti variacemi bramborových salátů. Určitě si pochutnáte.

Klasický bramborový salát s majonézou

Ingredience: 600 g brambor, 3 vejce, 3 lžíce majonézy, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 sterilované okurky, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 střední cibule, sůl, pepř, dle potřeby lák z okurek

Postup: Kořenovou zeleninu a brambory ve slupce uvařte doměkka v osolené vodě, vejce uvařte natvrdo. Po uvaření brambory nechte vychladnout a následně je oloupejte. Potom je stejně jako kořenovou zeleninu a vejce nakrájejte na kostičky (můžete použít také speciální sítko na brambory) a vložte do velké salátové mísy.

Do mísy dále přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, sterilované okurky, hořčici a majonézu. Vše promíchejte. Bramborový salát dochuťte solí a pepřem a případně i lákem z okurek. Nechte jej do druhého dne odležet v lednici.

Tip: V tomto receptu můžete majonézu nahradit zakysanou smetanou.

Bramborový salát s limetkami

Ingredience: 600 g brambor, 1 svazek mladé cibulky, kůra z 1 limetky, šťáva ze 2 limetek, 20 g strouhaného zázvoru, 100 ml olivového oleje, sůl a pepř

Postup: Nejprve ve slupce uvařte brambory, které po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostičky (nebo na plátky). V menší misce následně smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu a kůru, nasekanou jarní cibulku a strouhaný zázvor. Tuto směs dochuťte solí a pepřem a pak ji nalijte na pokrájené brambory. Bramborový salát lehce promíchejte a nechte jej několik hodin odležet v lednici.

Tip: Na ozdobu a dochucení salátu použijte zakysanou smetanu a snítku máty.

Bramborový salát se špenátem

Ingredience: 500 g brambor, 100 g čerstvého špenátu, 1 svazek ředkviček, 6 kousků ančoviček (případně více dle chuti), 1 vejce, 4 lžíce vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř a cukr

Postup: Brambory vařené ve slupce po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostičky (nebo na plátky) spolu s vařeným vejcem. Vše vložte do mísy, kam posléze přidejte kousky špenátu, plátky ředkviček a nasekané ančovičky.

Následně si z vývaru, octu, oleje, hořčice, soli, pepř, cukru a najemno nakrájené cibule připravte dresink, který nalijte do mísy na bramborový salát. Výslednou směs důkladně promíchejte a nechte několik hodin odležet v lednici.

Tip: Místo ančoviček můžete použít také cca 100 g uzené makrely.

Bramborový salát s bylinkami

Ingredience: 600 g brambor, 1 lžíce pažitky, 1 lžíce petrželky, 1 lžíce estragonu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Postup: Brambory uvařte doměkka ve slupce, po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na plátky. Ve velké míse promíchejte hořčici, ocet a olej a dochuťte solí a pepřem. Do mísy následně vsypte brambory s nasekanými bylinkami a vše promíchejte.

Tip: Tento salát chutná výborně jak teplý, tak studený.

Rakouský bramborový salát

Ingredience: 600 g brambor, 2 červené cibule, 2 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce slunečnicového oleje, hovězí vývar dle potřeby, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř a cukr

Postup: Nejprve ve slupce uvařte brambory, které ještě zatepla oloupejte a nakrájejte na kolečka. Kolečka brambor naskládejte do vyhřáté mísy a hned na něj dejte na kolečka nakrájenou červenou cibuli. Vše (brambory musí být ještě teplé, aby se smíchaly chutě!) následně přelijte dresinkem z oleje, octu, vývaru dle potřeby, hořčice, soli, pepře a cukru. Vše dobře promíchejte.

Tip: Do rakouského bramborového salátu můžete dle chuti přidat také natvrdo vařená vejce, anebo nasekanou pažitku či jarní cibulku.

Autor:
Publikováno: 18. 12. 2012 23:24 Nahlásit obsah