Soutěžní recept: Tvarohový mramorový koláč

Soutěžní recept: Tvarohový mramorový koláč

Mramorový koláč s vláčnou tvarohovou náplní.

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:

 

100 g hladké mouky

100 g polohrubé mouky

100 g másla

1 vejce

2–3 lžíce studené vody a hladkou mouku na podsypávání.

Náplň

500 g měkkého tvarohu

250 g zakysané smetany

2 vanilkové cukry

3 lžíce cukru krupice

3 vejce  

60 g hořké čokolády o obsahu kakaa 50–60 %.

Přípravou těsta: smíchejte obě mouky, máslo nakrájené na kousky, vajíčko a vypracujte tužší nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu studené vody. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do ledničky. Odpočaté těsto vyválejte na plát tenký asi 2 mm, urovnejte ho do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte asi na 10 minut péct na 180 stupňů. Mezitím si připravte náplň.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, odložte ji stranou a nechte zchladnout. Tvarohy smíchejte se smetanou a postupně do nich zašlehejte jedno vejce po druhém, vanilkový cukr a cukr krupici. Polovinu náplně dejte do jiné mísy a smíchejte s vychladlou, ale stále tekutou čokoládou. Podle potřeby můžete přidat 2–3 lžíce mléka, aby obě části náplně byly zhruba stejně řídké.

Předpečený korpus vyndejte z trouby, nechte lehce vychladnout, troubu stáhněte na 160 stupňů, a pusťte se do plnění. Do středu těsta dejte 2 lžíce bílého tvarohu, na něj dvě lžíce tmavého a takto opakujte, dokud nezpracujete všechnu hmotu. Jednotlivé vrstvy se pod tíhou těch vrchních rovnoměrně roztečou po celé ploše koláče. Připravený koláč vložte zpět do trouby a pečte ještě asi 35–40 minut.

Publikováno: 5. 5. 2013 00:00 Nahlásit obsah