Tradiční vietnamský pokrm Bún bò Nam Bộ. Připravte si jej z pohodlí domova

Tradiční vietnamský pokrm Bún bò Nam Bộ. Připravte si jej z pohodlí domova Zdroj: Shutterstock

Pro všechny milovníky vietnamského jídla máme dnes recept na tradiční pokrm zvaný Bún bò Nam Bộ, který je plný zeleniny, bylinek, hovězího masa, rýžových nudlí a lahodné omáčky.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

Příloha
1/4 ledového salátu
Mrkev 1 ks
Dvě hrsti mungo klíčků
Dvě hrsti nepražených a neloupaných arašídů
Dvě hrsti jarní smažené cibulky
Koriandr, máta a citrónová tráva dle chuti
Nudle
Rýžové nudle 300 g
Vroucí voda 2 l
Ocet 1 lžíce
Maso
Hovězí kýta 450 g
Dva stonky citrónové trávy
Česnek 2 stroužky
Slunečnicový olej 1 lžíce
Rybí omáčka 2 lžíce
Čerstvě mletý pepř dle chuti
Omáčka
Vroucí voda 350 ml
2 a 1/2 lžíce třtinového cukru
2 a 1/2 lžíce rybí omáčky
Rýžový ocet 1 lžíce
Ocet 2 lžíce
Česnek 1 stroužek
Chilli dle chuti

Postup přípravy

1.

Maso dejte nejprve na půl hodinky do mrazáku, následně jej nakrájejte na 2mm tenké plátky. Nakrájejte česnek a citrónovou trávu. Připravte misku, do které dáte česnek, citrónovou trávu, olej, rybí omáčku, pepř, plátky masa a vše důkladně promíchejte. Misku uzavřete nebo přikryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice.

2.

Na suché pánvičce opražte arašídy, dokud zlehka nezčernají (přibližně 3 minuty) a vložte do misky. Jakmile vychladnou, tak je oloupejte a následně lehce rozdrťte.

3.

Nudle vložte do hrnce s vroucí vodou, přidejte ocet a nechte přibližně 5 minut vařit. Uvařené nudle propláchněte studenou vodou, nechte okapat a nechte je pod pokličkou.

4.

Do misky nasekejte česnek a chilli opravdu najemno, přidejte rybí omáčku, cukr, ocet a vše zalijte vroucí vodou. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a poté ochutnávejte. Omáčky by měla být dostatečně slaná a zároveň i nakyslá.

5.

Rozehřejte suchou pánev na maximum a vložte na ní naložené plátky masa a zprudka je opečte po obou stranách (přibližně 2 – 3 minuty).

6.

Do misky, do které budete pokrm servírovat, dejte na dno ledový salát, na něj nudle, nakrájenou mrkev, mungo klíčky, bylinky, maso, arašídy a cibulku.

7.

Před podáváním celý pokrm zalijte teplou omáčkou.

Autor:
Publikováno: 31. 10. 2022 10:09 Nahlásit obsah