Jak poznat kvalitní burčák z bílých hroznů: Zaměřte se na barvu, míru zakalení, hustotu a chuť

Jak poznat kvalitní burčák z bílých hroznů: Zaměřte se na barvu, míru zakalení, hustotu a chuť Zdroj: Shutterstock.com

Jako každým rokem i letos nastává sezona burčáku. Pokud na zkvašený mošt z bílých hroznů nedáte dopustit, dejte si záležet na jeho výběru. Poznat opravdu kvalitní burčák je kumšt. Pomůže vám, když se při jeho výběru budete řídit několika pravidly.

Zaměřte se na perlení

Poctivý burčák poznáte na první pohled. Nechte si od prodejce nalít vzorek a ve sklenici hledejte uvolňující se perličky oxidu uhličitého a pěnu. Když si nápoj navíc přiložíte k uchu, měli byste slyšet mírné šumění. Je to známka toho, že kvasinky v burčáku stále pracují.

Základem je mléčně bílá až žlutá barva 

Kvalitní burčák z bílých hroznů poznáte i podle barvy. Měl by mít mléčně bílou až světle žlutou či okrovou barvu. Mírně nahnědlé tóny jsou také v pořádku. Vyhněte se naopak burčáku tmavé barvy. Tento burčák totiž mohl být vyrobený z jablek, anebo se již nachází v poslední fázi kvašení.

Sledujte míru zakalení burčáku

Podstatné je, aby byl burčák také v určité míře zakalený. Ale ne příliš, protože by se mohlo jednat o burčák v pozdějších fázích kvašení, který již nemusí být tolik chutný.

Zdroj: Shutterstock.com Burčák musí mít hustší konzistenci

Zkuste si burčákem protřepat v lahvi nebo sklenici. Už na první pohled by měl mít hustší konzistenci. Pokud je však burčák vodovější a navíc průhledný, jedná se o burčák ředěný vodou, který je případně doslazovaný a dobarvovaný. 

Hledejte drobnou usazeninu

Na dně lahve nebo skleničky by se měla nacházet také opravdu jemná usazenina. Jde o zbytky kvasinek a bílých hroznů. Burčák by naopak neměl obsahovat nečistoty, velké chuchvalce kvasinek, nebo dokonce zbytky jablek.

K burčáku si přičichněte a ochutnejte jej

Před tím, než burčák ochutnáte, si k němu nejprve přičichněte. Měl by být jasně cítit po použité odrůdě bílého vína a po kvasném buketu. Jeho vůně by měla být příjemná a svěží. Když se burčáku následně napijete, měl by vám chutnat. Jeho chuť by měla být harmonická, jemná a příjemně nasládlá s výraznou stopou hroznů.

Zeptejte se na původ

Abyste si mohli koupit pravý burčák, zeptejte se prodejce na jeho původ. Aby burčák získal svůj oficiální název, musí totiž hrozny použité k jeho výrobě pocházet výhradně z České republiky. Pokud mají hrozny původ mimo Česko, měl by mít tento nápoj označení částečně zkvašený mošt.

Autor:
Publikováno: 3. 9. 2020 09:48 Nahlásit obsah