Jak správně vybrat kapra? Před nákupem ryby na štědrovečerní stůl zkontrolujte hned několik důležitých věcí

Jak správně vybrat kapra? Před nákupem ryby na štědrovečerní stůl zkontrolujte hned několik důležitých věcí Zdroj: Shutterstock

Smažený kapr je spolu s bramborovým salátem tradičním pokrmem na štědrovečerním stolu. Chcete-li si dopřát to nejlepší, základem je zvolit čerstvou a kvalitní rybu z kádě. Jak tedy správně vybrat živého kapra a jakých pravidel se při jeho výběru držet?

Stojíte před kádí, která je plná mrskajících se kapříků, a vybíráte rybu na štědrovečerní stůl? Než si kapra skutečně koupíte, necháte případně zabít a odnesete domů, překontrolovat byste u něj měli hned několik důležitých věcí. Jedině tak budete mít jistotu, že si na Vánoce pořizujete skutečně čerstvou a kvalitní rybu.

Kupujte kapra s vypouklýma očima a červenými žábrami

Podle čeho poznáte, že je kapr čerstvý? Má jasné a vypouklé oči a červené žábry. Prodávaná ryba nesmí mít zašedlé žábry a kolem nich se nesmí nacházet nahnědlý maz. To je již známka toho, že kapr není čerstvý. Pokud bude mít kapr matné a zapadlé oči, znamená to zase, že může být dokonce nemocný.

Zdroj: Shutterstock Kapra vybírejte i čichem

Jestliže vybíráte kapra na Vánoce, řiďte se také čichem. Je důležité, aby kapr voněl po vodě nebo rybině. V pořádku naopak není, pokud ucítíte zatuchlost či hnilobný zápach. Takové rybě se vyhněte obloukem.

Hlídejte u kapra váhu do 2,5 kilogramu

Nevyhovuje vám bahnitá chuť kapřího masa? V tom případě při výběru živého kapra zvolte rybu do váhy 2,5 kilogramu. Obecně totiž platí, že čím je kapr menší, tím má chutnější maso a je také méně tučný. A co když plánujete štědrovečerní hostinu pro velkou rodinu? V tom případě kupte raději několik kaprů, jejichž váha se bude pohybovat právě kolem 2 kilogramů.

Na co si dát dále pozor při nákupu živého kapra

✔ Zdravý kapr by měl mít lesklý povrch a pevné šupiny. Nekupujte zraněnou rybu, ani kapra se zašedlými šupinami či s bílými fleky na šupinách.

✔ Je kapr potažený hlenem? Jde o rybí plíseň, opět si nákup živé ryby rozmyslete.

Zdroj: Shutterstock ✔ Při nákupu živého kapra sledujte, zda ryba dýchá normálně.

✔ Nevybírejte si kapra, který se nehýbe, plave břichem vzhůru nebo který plave do stran.

Kdy nejlépe kupovat živého kapra

Živého kapra, kterého si necháte u prodejce přímo zabít a vykuchat (nebo tento úkon provedete posléze doma), kupujte nejlépe den před Štědrým dnem nebo ráno na Štědrý den. Dlouhé skladování totiž zhoršuje chuť masa a může se stát, že se kapří maso zkazí.

Zdroj: Vitalia.cz, Bydleni.instory.cz, Ct24.ceskatelevize.cz
Autor:
Publikováno: 21. 12. 2021 13:39 Nahlásit obsah