Následující věci nikdy nedávejte do mikrovlnky

Následující věci nikdy nedávejte do mikrovlnky Zdroj: Shutterstock.com

Mikrovlnná trouba je součástí každé kuchyně. Používáme ji k rychlému ohřevu hotového jídla, vaření hrnkových knedlíků nebo k "pečení" dortových korpusů. Tenhle kuchyňský spotřebič ale rozhodně není žádné neviňátko. Když budete v mikrovlnce ohřívat něco, co do ní prostě nepatří, může nepříjemně explodovat. Co tedy do mikrovlnky rozhodně nedávat?

Talíře se zlatým okrajem a kovové nádobí

Chcete-li si zničit mikrovlnnou troubu, dejte do ní talíře se zlatým okrajem nebo nerezové misky. Když budete chtít jídlo ohřívat v mikrovlnce bez úhony, tomuto druhu nádobí se rozhodně vyhněte. Mikrovlnka totiž reaguje na sebemenší kovový proužek.

Alobal

Tato hliníková fólie nemá v mikrovlnce rovněž co dělat. Při ohřevu v mikrovlnné troubě se může vznítit, proto vždy jídlo ohřívejte bez ní.

Plastové kelímky od jogurtů

Kdyby vás napadlo ohřívat si jídlo v kelímku od jogurtu nebo margarínu, rozhodně to není ten nejlepší nápad. Tyto plastové kelímky jsou určeny pouze na jedno použití a nedokážou odolat příliš vysokému teplu. Při ohřevu v mikrovlnce se částečně roztaví a navíc se z nich do ohřívaného jídla uvolnění chemické látky.

Zdroj: Shutterstock.com

Vejce

Vejce a mikrovlnka - to zrovna není nejlepší kombinace. Pokud si chcete třeba uvařit vajíčko ve skořápce natvrdo, očekávejte výbuch a zdemolovanou mikrovlnku. Řešením jsou naopak volská voka, která vařte v mikrovlnce přikrytá plastovým krytem na co nejnižší výkon.

Jednorázové plastové krabičky na jídlo

Donesli jste si domů z restaurace jídlo v jednorázové polystyrenové krabičce? Chte-li si svůj oblíbený pokrm ohřát, raději si jej přendejte na talíř. Během ohřevu se totiž z jednorázových polystyrenových krabiček uvolňují do potravin chemikálie, které mohou ohrozit vaše zdraví.

Hroznové víno

To snad nikoho z vás nenapadne, ale kdyby náhodou: V mikrovlnce nikdy neohřívejte hroznové víno. Toto ovoce nevydrží vysoké teploty a exploduje. 

Chilli papričky

Tím, že budete v mikrovlnce ohřívat chilli papričky, kuchyňský spotřebič nijak nepoškodíte, můžete si ale ublížit vy sami. Při ohřevu v mikrovlnce se z papriček velmi snadno vypařuje látka kapsaicin zodpovědná za jejich pálivost. Jakmile otevřete dvířka mikrovlnky, plyn uvolněný z chilli papriček vám může popálit oči a krk, nebo vám dokonce způsobí skvrny na kůži připomínající popáleniny.

Omáčky bez plastového krytu

Pokaždé, když budete v mikrovlnce ohřívat omáčku, přiklopte na ni plastový kryt. V opačném případě se vám omáčka rozprskne po celém vnitřku spotřebiče. Netřeba dál vysvětlovat, myslíme, že tuto zkušenost s mikrovlnkou má opravdu každý :-) 

Zdroj: Shutterstock.com

Nic

Pokud pustíte mikrovlnnou troubu naprázdno, snadno ji poškodíte. Mikrovlny se totiž nemohou absorbovat v žádné potravině, odráží se a případně se vrací do magneronu, který je vyprodukoval, a poškodí ho.

S mikrotenovým sáčkem opatrně

Mikrotenový sáček často využíváme třeba k ohřívání houskových nebo kynutých knedlíků. Měl by se ale používat s maximální opatrností. Při ohřevu jej vždy nechte mírně pootevřený, aby v něm nevznikalo velké množství páry. Když bude mikrotenový sáček zcela uzavřený, výbuchu se nevyhnete.

Autor:
Publikováno: 5. 10. 2018 18:00 Nahlásit obsah