Tipy a triky pro správné hospodyňky od písmene R

Tipy a triky pro správné hospodyňky od písmene R Zdroj: https://www.shutterstock.com

Víte, jak udělat rychlou večeři, jak poznat, jakou chuť bude mít rebarbora nebo jak postupovat při rozmrazování? Stačí se jen začíst.

Rychlá večeře

Uděláte ji z bílého chlebu bez kůrky, který namočíte do mléka, rozmačkáte, přidáte vejce, mouku, česnek, majoránku, pepř, kmín a sůl. Můžete přidat i nadrobno nakrájenou uzeninu nebo sýr. Těsto zamíchejte, vypracujte malé placičky a usmažte na oleji.

Rozmrazování neuspěchejte

Ovocné koláče, cukroví či plněné buchty rozmrazujte jen pomalu v chladničce nebo při pokojové teplotě. Pokud rozmražení urychlíte v mikrovlnce, pečivo vyschne a ztvrdne.

Zdroj: Shutterstock.com

Rychlé nočky

Suroviny: zakysaná smetana, tavený sýr a hladká mouka. Z těchto ingrediencí vypracujete těsto na nočky. Výborně chutnají s brynzou, houbami nebo dušeným špenátem.

Rozmrazí i uvaří

Tyto dva úkoly vám zvládne udělat tlakový hrnec. Budete-li vařit v tomto hrnci, nemusíte předem suroviny rozmrazovat.

Rady z mikrovlnky

Vařte nebo ohřívejte v mikrovlnce menší porce. Čím menší porce vaříte, tím rychleji jsou hotové. Na jednotlivé porce potřebujete méně času než na celé množství.

Klobásku před ohříváním v mikrovlnce zabalte do papírového ubrousku. Nepraskne a nezašpiní stěny.

Vložte knedlíky do mikrotenového sáčku, konec přehněte, ale neuzavírejte na pevno. Pokapejte pár kapkami vody a dejte na 3-5 vteřin ohřát do mikrovlnné trouby. Budou krásně napařené a neztvrdnou.

Solené potraviny se uvaří rychleji než nesolené.

Jíška z mouky a tuku se v mikrovlnce rozpadá, proto použijte raději škrob nebo instantní jíšku.

Zdroj: Shutterstock.com

Rebarbora

Barva dužiny a stonku prozradí, jakou chuť bude rebarbora mít:

  • zelený stonek – mimořádně kyselá, hodí se na přípravu kompotů a marmelád 
  • červený stonek a zelená dužnina – mírně kyselá, výborná jako náplň do koláčů
  • červený stonek i dužnina – jahodové aroma a jemná chuť, vhodná do ovocných salátů a na různá pyré
  • růžový stonek i dužnina – má nejjemnější chuť, poněvadž je pěstována ve skleníku. Je vynikající k tvarohovým i pudinkovým dezertům.

Rebarboru nikdy nekonzumujte syrovou! Listy jsou jedovaté, proto je odstraňte, stáhněte ze stonku slupku, nakrájejte na kousky a povařte chvilku ve vařící vodě.

Pokud zabalíte rebarboru do vlhké utěrky, vydrží déle čerstvá. Mraženou ji uchováte i půl roku.

Publikováno: 17. 5. 2018 11:07 Nahlásit obsah