Umývat kuřecí maso před vařením, nebo ne? Odborníci mají jasno
Kladete si otázku, zda byste měli oplachovat syrové kuřecí maso před jeho vařením či pečením? Tato otázka lidi zpravidla dělí lidi na dva tábory. Jedni kuřecí maso před tepelnou úpravou umývají, jiní jej bez opláchnutí dají rovnou péct do trouby. Jak je to ale správně? Vědci v tomto případě mají jasno.
Oplachovat, nebo neoplachovat syrové kuře před vařením? Lidé se dělí na dva tábory
Syrové části kuřete, které vyděláváte z obalu, vám mohou přijít slizké. Právě proto můžete mít tendenci syrové kuřecí maso umývat pod tekoucí vodou. Je oplachování syrového kuřete před vařením skutečně správný postup? Lidé se v tomto ohledu dělí na dva tábory.
Většina lidí se domnívá, že proudem vody opláchnou z kuřecího masa jak přebytečný sliz, tak bakterie. Odborníci na zdraví a bezpečnost potravin však doporučují, abychom kuře před vařením či pečením zásadně nemyli. Z jakého důvodu? Omýváním syrového kuřecího masa pod vodou se zvyšuje riziko šíření bakterií i křížové kontaminace.
Syrové kuře: Živná půda pro bakterie
Syrové kuřecí maso bývá často kontaminováno bakteriemi Cympylobacter, někdy se na něm vyskytují také bakterie Salmonella či Clostridium perfringens. Jestli si myslíte, že tyto bakterie ze syrového kuřete odstraníte tekoucí vodou, podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí tento problém spíše ještě zhoršíte.
Tekoucí a stříkající voda totiž může bakterie ze syrového kuřecího masa rozšířit i na další místa. Kontaminovány mohou být kuchyňský dřez, pracovní deska kuchyňské linky, kuchyňské nádobí a náčiní, další potraviny nebo vaše oblečení.
Doporučení odborníků: Syrové kuřecí maso nemyjte, ale rovnou tepelně upravte
Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí doporučuje, abyste syrové kuře před vařením nebo pečením neoplachovali, ale rovnou tepelně upravili. Proč tedy neumývat syrové kuřecí maso? Předejdete případné kontaminaci dalších povrchů nebezpečnými bakteriemi.
Je pro vás nepředstavitelné přestat syrové kuřecí maso oplachovat? Jak radí výzkumnice v oblasti bezpečnosti potravin z Drexel University Jennifer Quinlanová, zkuste alespoň jednou syrové kuře nemýt a poté jej tepelně upravit. Při jeho konzumaci následně zkuste zjistit, zda skutečně zaznamenáte rozdíl.
Tipy, jak dále manipulovat se syrovým kuřecím masem
✔ Před zpracováním i po zpracování kuřecího masa (třeba jeho krájení nožem) si myjte ruce pod teplou tekoucí vodou alespoň 20 sekund. Použijte při tom nejlépe antibakteriální mýdlo.
✔ Pokud vám vadí slizkost na syrovém kuřecím masu, místo oplachování pod tekoucí vodou jej můžete tzv. poplácat jednorázovou papírovou kuchyňskou utěrkou a tu okamžitě vyhodit.
✔ Teplou jarovou vodou umyjte také nůž, houbičkou namočenou v teplé jarové vodě dále důkladně otřete pracovní plochu kuchyňské linky. Tuto houbičku následně vyhoďte a pracovní plochu dočistěte jednorázovými kuchyňskými papírovými utěrkami.
✔ Nikdy nepokládajte potraviny či vařená jídla na povrch, kde jste dříve zpracovávali syrové kuře.
Zdroj: Cdc.gov, Rd.com, Npr.org