Maté – zázračný nápoj jihoamerických indiánů

Maté – zázračný nápoj jihoamerických indiánů

Maté jistě mnozí z vás znají z čajoven nebo specializovaných obchodů s čajem. Přesto se nejedná o čaj, ale sušené a drcené listy cesmíny paraguayské. Tento strom je indiány považovaný za posvátný a není se čemu divit. Maté pomáhá s úpravou váhy při dietách, mírní projevy stárnutí, zlepšuje obranyschopnost a především dodává přes den ztracenou energii!

Nápoj Yerba Maté nebo zkrátka jen maté je v dnešní době populární i mimo svůj domov v zemích Jižní Ameriky. Pijí jej lidé po celém světě. Mnozí mu dávají přednost před kávou či energetickými nápoji. Možná byste se měli i vy zařadit mezi pravidelné konzumenty maté. Tento nápoj je totiž nejen velice lahodný, ale má i blahodárné účinky na naše zdraví.

Co je maté?

Již v úvodu jsme zmínili, že se maté vyrábí z nadrcených listů cesmíny paraguayské, které se nejprve suší nad ohněm. Cesmína je pěstována především v Brazílii, Argentině, Uruguayi a Paraguayi. Slovo „maté“ pochází z kečuánského slova „mati“, což znamená odvar nebo čaj. Nejprve maté proniklo do jižních států USA, kde se pro své povzbuzující a stimulační účinky stalo velice populární mezi kovboji. Odtud pak jihoamerický nápoj expandoval do Evropy a dále do světa...

Ve své domovině v Argentině a Paraguayi pravidelně pije maté až 95 % obyvatelstva. Popíjení maté je tady přímo rituál, podobně jako čajové dýchánky ve Velké Británii. Tradičně se maté pije z tzv. kalabasy, což je speciálně upravená nádoba z vydlabané tykve. Z této nádoby se maté popíjí zvláštní, většinou kovovou trubičkou, vlastně jakousi slámkou. Té se říká bombila. Ve většině tuzemských čajoven dostanete Yerba Maté v kalabase s bombilou a můžete si tak jihoamerický rituál vychutnat na vlastní kůži.

Proč pít maté?

Yerba maté je známé především díky svým povzbuzujícím účinkům, které bychom mohli přirovnat ke kávě. Maté obsahuje kofein alkaloid, známý také jako matein. Na rozdíl od kávy se však povzbuzující účinky maté dostavují postupně, v menších dávkách, za to přetrvávají delší dobu a nenastává potom nechvalně známý kofeinový šok, kdy jsme náhle vyčerpaní a potřebujeme další kávu. Účinky maté vyprchají stejně pozvolně, jako nastoupily. Matein na rozdíl od kofeinu není návykový. Tím ale výhody tohoto lahodného nápoje nekončí, naopak...

  • Kromě energie nám maté dodá i řadu vitamínů a dalších cenných látek. Obsahuje například vitamíny A, B1, B2, B3, B5, C a E, minerály vápník, hořčík, mangan, železo, selen, draslík, křemík a fosfor. Navíc je maté bohaté i na celou řadu aminokyselin a antioxidanty.
  • Pravidelné pití maté posiluje celý organismus a působí proti předčasnému stárnutí. Dále podporuje funkci ledvin, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém.
  • Pokud se snažíte zhubnout, rozhodně dejte maté šanci. Maté aktivuje látkovou výměnu a tím vám pomůže s vyplavením toxických a jinak škodlivých látek z organismu (včetně tuků) a zmírní pocity hladu.
  • Pravidelná konzumace maté během dne (nikoliv večer) může pomoct srovnat denní cyklus lidem, kteří trpí poruchami spánku.
  • Studenti a lidé, po kterých je v zaměstnání vyžadována neustálá soustředěnost, maté ocení zejména pro jeho účinky zlepšující koncentraci.
  • Lidé, kteří si při nebo po konzuaci kávy stěžovali na nervozitu, podrážděnost, vysoký tlak a bušení srdce, tyto problémy při pití maté nepociťují. Maté dokáže naopak náladu zlepšit a tak je doporučováno i osobám trpícím depresemi.
  • V neposlední řadě vás maté osloví svou výraznou chutí. Podobně jako čaje, i maté je k dostání v mnoha variacích s příměsí různých bylinek, sušeného ovoce, koření a dalších látek, které mu dodají jinou příchuť a upraví nebo ještě posílí jeho účinky. K mání je i maté pražené, které má ještě hutnější, aromatičtější chuť.


Jak se maté připravuje

Aby si maté zachovalo všechny své cenné látky a chuť, je důležité dodržet správný postup přípravy. Maté se nesmí zalévat vařící vodou a to nehledě na to, zda jej připravujete v kalabase nebo v hrníčku jako čaj.

Pokud pijete maté z hrnku, nasypte cca 4 gramy maté do konvice a zalijte trochou studené či vlažné vody a až poté uvařte horkou (kolem 80°C) vodu, zalijte a nechte cca 5 minut louhovat. Po scezení můžete pít.

Pokud si dopřáváte maté tradičně z kalabasy, pak je postup následovný: Kalabasu naplňte maté asi do ¾, zakryjte vršek kalabasy dlaní a protřepejte, aby se jemnější části dostaly dospodu a neucpaly bombilu. Převraťte kalabasu zpět tak, aby v ní maté vytvořilo kopeček. Bombilu zasuňte do jeho „svahu“, tam, kde je méně maté. Poté zalijte vodou o teplotě přibližně 50 °C a nechte ji vsáknout. Poté dolijte horkou vodou v místě, kde je bombila a můžete pít. Pokud pijete kovovou bombilou, dejte pozor, ať se nespálíte!

Po dopití lze maté opětovně (i několikrát) zalít. Maté si můžete podle chuti ochutit cukrem, medem, karamelem, sirupem nebo citronem.

V letních měsících si můžete připravit maté na způsob ledového čaje, což je velmi populární v Jižní Americe za zvlášť horkých dní. Postup je stejný jako u klasické přípravy, jen místo horké vody použijete ledově studenou, nebo ledovou tříšť. Tento nápoj se nazývá tereré a podobně jako třeba mojito nebo jiné ledové nápoje jej můžete ozdobit a ochutit lístky máty, kousky ovoce, sirupem, ovocnou šťávou či kořením.



Zaujalo vás maté, nebo jej již pravidelně popíjíte? Podělte se s námi v komentářích.

Autor:
Publikováno: 20. 1. 2014 00:00 Nahlásit obsah