Pomazánky ze zeleniny

Pomazánky ze zeleniny

O tom jak je zelenina prospěšná našemu zdraví bylo napsáno už mnoho. Ne však každý z nás má rád nezpracovanou syrovou zeleninu. Zkuste zeleninu připravit v podobě chutných pomazánek, které dochutí vaše oblíbené pečivo.

Pomazánka z bílých fazolí

  • 1 x 400 g konzerva bílých fazolí

  • 2 - 3 stroužky česneku nahrubo nastoruhaného
  • 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citrónu
  • sůl
  • pepř
  • tymián na ozdobu
Okapané fazole, česnek, rozmarýn, olej a citronovou šťávu dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. 
Dosolte a dopepřete podle chuti. 
Pomazánku vyzkoušejte s ciabattou opečenou z obou stran na trošce oleje. Na závěr dozdobte čerstvým tymiánem
 

Pomazánka z červené řepy

  • 100 g červené řepy
  • 100 g malého celeru spařeného horkou vodou
  • 1 menší cibule
  • 200 g lučiny
  • sůl
  • pepř
Červenou řepu a celer nastrouhejte najemno, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smíchejte s lučinou. Dosolte, případně opepřete podle chuti. 
 
 

 

Pomázanka z kedlubny

  • 150 g pórku 
  • 1 kedlubna
  • 1 tvaroh ve vaničce
  • 100 g taveného sýra (cca 5 trojúhelníčků)
  • sůl
Pórek omyjte, nakrájejte na nudličky a na cedníku spařte horkou vodou. 
Kedlubnu nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte pustit tekutinu. Pak ji vyždímejte a spolu s pórkem smíchejte s tvarohem a sýrem. 
Osolte podle chuti.
 

Ředkvičkové máslo

  • 1 svazek ředkviček
  • 150 g změklého másla
  • 150 g žervé nebo lučiny
  • sůl
  • pepř
Ředkvičky důkladně očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. 
Lehce osolte a nechte 15 minut stát - pustí vodu. 
Změklé máslo utřete se žervé, solí a pepřem a dohladka, aby nezůstaly žadné hrudky.
Vodu z ředkviček slijte a přimíchejte do máslové směsi. 

Máslem potřete chleba, navrch dejte list polníčku, plátek rajčete a na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev. 

Autor:
Publikováno: 26. 8. 2012 20:38 Nahlásit obsah
Témata: Recepty Zelenina Zdravé Pomazánky