Arašídové máslo - jíst, či nejíst?

Arašídové máslo - jíst, či nejíst?

Arašídového másla je v poslední době plný celý internet. Hlavně v blogerském světě se tato pochutina stala extrémně populární. Proč tomu tak je? Copak není burákové máslo, vyhlášená americká pochoutka, nezdravé a plné tuků...?

Arašídová kalorická bomba

Ano i ne. Arašídové máslo skutečně tučné je. Tuky, které obsahuje, jsou však rostlinné a nenasycené a ty jsou našemu zdraví naopak prospěšné! Proto je arašídové máslo dokonce zdravější než máslo z mléka. Kromě tuků je však burákové máslo také hodnotným zdrojem bílkovin a dalších látek. Obsahuje například vitaminy E, B1 a B3, koenzym Q10, kyselinu listovou, hořčík a fosfor.

Jak chutná a co obsahuje?

Propadnout chuti burákového másla je velice snadné. Ale jak tato pomazánka vlastně chutná? Mnohé zarazí, že „máslo“ není příliš sladké. Arašídové máslo, ač se tak možná na první pohled tváří, není čokoládová pomazánka a výrazně sladké být ani nemá! Míra sladkosti závisí na kvalitě použitých arašídů a na množství přidaného cukru. Některá másla se však nepřislazují vůbec. Podobně je to s přidanou solí, proto jsou některá másla slanější než jiná. Do některých másel se přidávají ještě rostlinné oleje, většinou přímo arašídový, ale ani ty nejsou podmínkou. Naopak čím vyšší je obsah arašídů v másle, tím kvalitnější produkt je. Chuť másla tedy není ani sladká ani vyloženě slaná - je prostě arašídová - ochutnejte a uvidíte samy. Zpočátku mu možná nebudete moct přijít na chuť, ale je možné, že po pár soustech změníte názor. Ty z vás, které se snaží zhubnout, by mu však měly holdovat pouze s mírou, protože je velice kalorické.

Jaké druhy arašídového másla existují?

Rozlišujeme dva typy burákového másla – smooth, tedy jemné a crunchy – křupavé. Jak již název napovídá, v „crunchy“ másle se nachází hrubší kousky nerozemletých arašídů, kdežto smooth máslo je rozmixované do hladka. A které je lepší? Obě varianty mají něco do sebe a kvalitativně se neliší vůbec, je tedy čistě na vašem osobním vkusu, která varianta se ve vaší kuchyni bude objevovat častěji.

S čím arašídové máslo jíst?

Díky své „neutrální“ avšak zcela typické chuti jej lze přidávat do spousty pokrmů – slaných i sladkých. Výborné je například namazané na topinkách a pokladené plátky banánu, či v kombinaci s marmeládou. Mnozí si jej přimíchávají do slaných i sladkých kaší či omáček. Uplatnění nalezne i při pečení slaných i sladkých pochoutek. Ti největší arašídoví fanatici ho klidně budou vyjídat lžičkou přímo ze sklenice.

Kde tuto pochoutku sehnat?

Na arašídovou pomazánku narazíte téměř ve všech větších obchodních řetězcích, prodejnách zdravé výživy či v obchodě se zahraničními pochutinami. Název se může lišit (máslo, krém, pomazánka), ale vždy se jedná o ten samý produkt. Stejně dobře si jej však můžete vyrobit v pohodlí domova. Potřebovat budete pouze velké množství arašídů (pražené dodají máslu výraznější chuť) a mixér, případně sůl, cukr a olej.

Sečteno a podtrženo, máslo z arašídů rozhodně patří do zdravého jídelníčku. Dokáže dodat velké množství energie a proto jej bohužel není vhodné zařadit do redukčních diet, zatímco sportovci ho pro tuto vlastnost jistě ocení. Arašídy jsou však jedním z nejčastějších potravinových alergenů, pokud tedy touto alergií trpíte, vyhněte se samozřejmě i máslu z nich vyrobenému! Jinak si tuto pochoutku můžete s klidem vychutnávat třeba každý den – věříme, že v některé své podobě si toto máslo získá i vaše chuťové pohárky!

Autor:
Publikováno: 23. 3. 2013 23:02 Nahlásit obsah