Jak připravit opravdu výbornou rýži?

Jak připravit opravdu výbornou rýži? Zdroj: Shutterstock.com

Vaření rýže ve varných sáčcích se už dnes moc nenosí. O dost chutnější je připravit si kvalitní rýži kupovanou v pytlích. Jenže ne všichni vědí, jak tuto rýži připravit tak, aby se vám nepřipálila, moc nevysušila nebo byla tak akorát. S našimi tipy to rozhodně zvládnete.

  • V mikrovlnné troubě můžete připravit chutnou rýži, která se nepřipálí. Stačí, když do nádoby nasypete najemno nakrájenou malou cibuli, rýži, přidáte kousek másla a zalijete vodou, která sahá přibližně 2cm nad rýží. Na plném výkonu nastavíte čas 20 minut.
  • Chcete-li opravdu bílou rýži, vybělte ji šťávou z citronu. Rýže ztratí našedlý nádech a bude bílá.
  • Rýže bude chutnější, když nejprve na sádle zesklovatíte cibuli, pak přidáte rýži, vodu, (přibližně 2cm nad rýži), sůl, hřebíček a pak vše společně uvaříte.
  • Odpařila se voda dříve a rýže ještě není hotová? Nevadí, udělejte do rýže několik dírek a vlijte trochu horké vody. Rýže změkne, ale nesmíte ji zamíchat!
  • Rýži jednoduše ohřejete tak, že ji položíte na sítko a dáte na hrnec, v němž vaříte vodu.

Zdroj: Shutterstock.com

  • Na mléčnou rýžovou kaši povařte nejprve rýži asi 4 minuty v neosolené vodě, aby se neslepila. Potom ji teprve sceďte a dovařte v mléku.
  • Rýže se nerozvaří, když přilijete do vařící vody trochu studeného mléka.
  • Rýže se nebude lepit, když do ještě horké rýže přidáte trochu oleje nebo lžičku másla.
  • Jestli se vám rýže připálila, rychle odeberte nepřipálenou část do nové nádoby a povrch na několik minut přikryjte krajíci chleba. Ty absorbují nepříjemný zápach.

Uvařenou rýži můžete klidně zmrazit. Ve vhodném obalu vydrží až tři měsíce v mrazničce. Před podáváním ji ohřejte v sítku nad parou. Vynikající chuť se nezmění.

Autor:
Publikováno: 28. 11. 2016 15:32 Nahlásit obsah