Jedlé vánoční dárky slaví pod stromečkem úspěch: Vyrobte ten nejlepší pečený čaj

Jedlé vánoční dárky slaví pod stromečkem úspěch: Vyrobte ten nejlepší pečený čaj Zdroj: Shutterstock.com

Přemýšlíte nad tím, čím obdarujete na Vánoce své nejbližší? Pokud je rádi rozmazlujete, připravte jim pod stromeček překvapení v podobě vlastnoručně vyrobeného dárku. Sázkou na jistotu, která každého potěší, jsou hlavně jedlé vánoční dárky. Abychom vás inspirovali, prozradíme vám recept na ty nejlepší pečené čaje, které známe!

Jedlé vánoční dárky: Dárky dělané od srdce

Jedlé vánoční dárky slaví každým rokem pod stromečkem obrovský úspěch. Narozdíl od dárků z obchodu totiž mají velmi osobní charakter, protože jsou dělané s láskou. Skvělým tipem na jedlý vánoční dárek je hlavně domácí pečený čaj. Jeho příprava vám zabere maximálně jednu hodinku, ale výsledek bude rozhodně stát za to!

Zdroj: Shutterstock.com

Návod na nejlepší pečený čaj

Pečený čaj můžete dělat z čerstvého i z mraženého ovoce a namíchat jej podle toho, co má člověk, kterého chcete obdarovat, rád. 

Tip: Na přípravu vánočního pečeného čaje se můžete nachystat už během léta. V přírodě nebo na zahradě si postupně nasbírejte své oblíbené sezonní ovoce (jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky) a dejte si je do mrazáku.

Domácí pečený čaj má nekonečně mnoho variant. Jeho základem jsou tradičně jablka, potom je jenom na vás, jaký další druh ovoce přidáte. Počítejte s tím, že z 2 kilogramů ovocného mixu připravíte 15 menších skleniček pečeného čaje.

Ovocné variace pečeného čaje

Pečený čaj můžete namíchat třeba z následujících ovocných variací. Součástí pečeného čaje musí být také cukr a koření. Bude-li se vám čaj zdát kyselý, ještě jej trochu doslaďte.

  • 700 g jablek, 500 g hrušek, 500 g švestek, 300 g malin, 2 ks citronu, 500 g cukru, 2 celé skořice, 4 ks badyánu
  • 1000 g jablek, 500 g hrušek, 250 g pomeranče, 250 g višní, 500 g cukru, 7 hřebíčků, 2 celé skořice, 2 ks badyánu
  • 1000 g jablek, 500 g hrušek, 500 g červeného rybízu, 1 ks citronu, 500 g cukru, 2 celé skořice, 5 ks badyánu,
  • 500 g jahod, 500 g ostružin, 300 g malin, 200 g borůvek, 500 g jablek, 1 citron, 2 hřebíčky, 2 celé skořice, 4 ks badyánu

Tip: Vymyslete si také vlastní variace pečených čajů. Přidávat do nich můžete i další suroviny jako broskve, meruňky, zázvor, šípky, mandarinky, nebo dokonce ananas, hrozny či banán. 

Zdroj: Suburbansimplicity.com

Jak postupovat?

Čerstvé ovoce očistěte, zbavte případných pecek a jadřinců, pokrájejte na malé kousky a rozprostřete rovnoměrně na hluboký plech. Jestliže máte k dispozici také mražené ovoce, to už samozřejmě krájet nemusíte, ale před přípravou pečeného čaje jej nechte chvíli povolit při pokojové teplotě.

K ovoci přidejte příslušné koření (nejčastěji tedy hřebíček, skořici nebo badyán) a poprašte jej cukrem. Plech s ovocnou směsí dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte 30 stupňů. Pravidelně míchejte.

Ihned po vytažení z trouby do pečeného čaje vmíchejte 3 lžíce rumu, který jej skvěle zakonzervuje. Hotový vánoční čaj plňte do čistých sklenic. Po naplnění je zašroubujte víčky a otočte až do vychladnutí dnem vzhůru. 

Autor:
Publikováno: 26. 11. 2018 09:25 Nahlásit obsah
Loading...