Kosmatice: Smažené květy černého bezu, které chutnají nasladko i naslano

Kosmatice: Smažené květy černého bezu, které chutnají nasladko i naslano Zdroj: Shutterstock

Kosmatice neboli smažené květenství černého bezu je vynikající sezonní záležitostí, kterou si letošní rok rozhodně nenechte ujít. Jelikož je již černý bez v plném rozkvětu, připravte si tuto staročeskou pochoutku, která vás osloví svou výjimečnou chutí. Jaký recept na kosmatice je ten nejlepší?

Květy černého bezu chutnají i smažené

Květenství černého bezu můžete využít na spoustu způsobů. Vynikající je bezový sirup, bezová limonáda, marmeláda z bezových květů i bezová zmrzlina. Za vyzkoušení stojí také smažené kosmatice, které patří k pokladům staročeské kuchyně. 

Na přelomu jara a léta tyto smažené květy černého bezu každoročně připravovaly také naše babičky a prababičky. Pokud si letos chcete na smažených kosmaticích taktéž pochutnat, vyzkoušejte následující recept, který byste určitě našli i v kuchařce po své prababičce.

Zdroj: Shutterstock Recept na smažené květy černého bezu

Potřebujete:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • špetku soli
  • 10 květů černého bezu
  • řepkový či slunečnicový olej na smažení

Postup:

1. Květy černého bezu omyjte pod tekoucí vodou a nechte oschnout.

2. Z vajec, mléka, hladké mouky a soli si připravte hladké těstíčko.

3. Uchopte květy černého bezu za stopku, namočte do těstíčka a přeneste do rozpáleného oleje na pánvi.

4. Až se jedna strana kosmatic usmaží, nůžkami odstřihněte stopku květenství a kosmatici obraťte.

5. Hotové staročeské kosmatice poznáte tak, že jsou na obou dvou stranách dozlatova usmažené.

Zdroj: Shutterstock Kosmatice nasladko i naslano

Smažené květenství černého bezu můžete jíst hned na dva způsoby. A to buď nasladko, nebo naslano. Chcete-li sladkou verzi, čerstvě usmažené květy černého bezu poprašte moučkovým cukrem nebo skořicovým cukrem. Potřít je také můžete medem.

A co slaná verze staročeských kosmatic? Květenství černého bezu po usmažení osolte a podávejte s tatarskou omáčkou nebo s česnekovým dipem, jako přílohu zvolte nové brambory. Aby byly smažené kosmatice naslano ještě chutnější, do těstíčka při obalování květů černého bezu přidejte strouhaný eidam nebo strouhaný parmazán. V receptu na těstíčko můžete rovněž mléko nahradit světlým pivem.

Tip: Kosmatice jezte ihned po usmažení, zůstanou tak krásně křupavé.

Zdroj: Lidovky.cz, Recepty co vařily naše babičky | Facebook.com, Tyden.cz

Autor:
Publikováno: 31. 5. 2022 10:55 Nahlásit obsah