Lexikon koření a bylinek: tipy pro používání

Lexikon koření a bylinek: tipy pro používání Zdroj: Shutterstock.com

Kdo v dnešní době v kuchyni nepoužívá čerstvé bylinky a rozmanité koření, neví, o co přichází. Víte, na co můžete kterou bylinku nebo koření použít a jak přesně chutná?

Anýz

Chuť anýzu připomíná fenykl. Jeho listy však mají jemnější aroma a anýzová semena se používají do pečiva a sladkostí.

Badyán

Mletá semena badyánu se přidávají do perníků, ale můžete jimi také ozvláštnit chuť kávy nebo čaje.

Bazalka

Těsně před podáváním pokrmu přidejte bazalku. Vždy ji promněte mezi prsty, aby se uvolnila a naplno rozvinula její vůně a kořenitě chladivá chuť.

Bílý pepř

Bílý pepř je aromatičtější, ale jemnější než černý pepř. Používejte ho tam, kde by barva koření neměla rušit celkový dojem, jako jsou například bílé omáčky.

Celer

Z celeru se v kuchyni používá vše - jak nať, tak i kořen. Můžete ho přidávat do polévek a masitých pokrmů se zeleninou. Celerové semeno má pronikavou hořkou chuť a proto jej dávkujte velmi opatrně.

Chilli papričky

Toto pálivé koření podporuje spalování tuků a povzbuzuje látkovou výměnu, ale jestliže máte problém se žaludkem, raději ho nepoužívejte.  Čím jsou chilli papričky tmavší, tím jsou pálivější.

Zdroj: Shutterstock.com

Kardamon

Kardamon velmi rychle ztrácí aroma, proto jej kupujte pouze v malém množství, nejlépe celé tobolky, které rozemelte až při použití. Koření se jím například chléb, sladkosti, koláče, uzeniny a patří do správného indického pilafu. Zlepšuje zrak a uklidňuje nervy. Kardamon malabarský patří k nejdražším kořením.

Kari

Kari dodává jídlu skvělou chuť a krásnou barvu. Nesmí se však dlouho nebo prudce smažit, jídlo by pak mělo nahořklou chuť.

Kayenský pepř

Kayenský pepř jsou vlastně sušené rozemleté chilli papričky a nemá tedy nic společného s černým nebo bílým pepřem. Dávkujte jej proto velmi opatrně.

Kopr

Jemně nakrájený kopr můžete použít do všech omáček s kysanou smetanou, do rybích pokrmů a zeleninových salátů. Do pokrmů jej přidávejte těsně před podáváním. Pro uskladnění je nejlepší kopr zmrazit – takto si zachová své aroma.

Koriandr

Semínka koriandru jsou jemně pikantní a lístky mírně slané. Používejte jej do tmavých omáček a k tmavých druhům masa. Vynikne též v jídlech se zelím nebo v luštěninách.

Kurkuma

Hlavní součástí směsi kari je kurkuma, která silně barví. Mletá kurkuma ale rychle ztrácí aroma, proto ji kupujte v malém množství. Můžete s ní ozvláštnit jakékoliv jídlo, například dušený květák, míchaná vajíčka, rýži, kuře i zelí.

strana 1 / 2
Publikováno: 22. 3. 2017 14:54 Nahlásit obsah
Loading...