Muffin

Muffin

Co to vlastně ten muffin je? V případě hledání v anglickém slovníku se dozvídáme, že se jedná o slovo z americké angličtiny. V českém ekvivalentu se jedné o "čajové pečivo, čajový rohlík, bochánek z litého těsta s (ovocnou) náplní pečený hlavně ve formičcce, jezený za tepla s máslem."

Muffin, správně čteno jako [ˈmʌfɪn] nikoliv [mufin] jak je často slýcháno, či v zdrobnělé podobě muffinka, si získal oblibu v českých kuchyních teprve v nedávné době. Jeho historie se však začíná psát již od 10. nebo 11. století ve Walesu. Ke konci 18. století pak proniká do Ameriky.

Muffin je druh pečiva, jež svým tvarem připomíná malý dortík (narozdíl od něj je však méně sladký a bez polevy), nadýchanou bábovičku. Je připravován ve speciální formě (stejně jako bábovka) většinou s dvanácti otvory pro nalití těsta, nebo v papírových košíčích (různé velikosti, barvy a vzory). V zemích Společenství národů se jako muffin označuje také diskovitý anglický muffin. Jelikož se v těchto státech peče i muffin amerického typu, může muffin označovat kterýkoli z obou typů - konkrétní typ lze zjistit až z kontextu.

Svým tvarem je muffin neměnný, narozdíl však od nespočetného množství jeho chuťových i barevných variant. Lze se setkat s muffinem světlým, tmavým (přidání kakaa), či dokonce i barevným (přidání barviv). Do těsta lze přidat prakticky cokoliv - kousky čokolady, rozinky, oříšky, datle, dýně, mandle, různé druhy ovoce (borůvky, maliny, jahody, broskve, banány, ostružiny) nebo dokonce i mrkev. Oblíbenou podobou muffinu, zvláště na dětských oslavách, je také jeho barevné ozvláštění, posypání lentilkami, ozdobení marcipánem. Vedle sladké varianty lze muffin připravit také jako slaný pokrm, s přidáním cibule, špenátu, slaniny, uzeniny, sýru, olivy, škvarků. Konzumován je tedy jako dezert nebo svačina.

Typy muffinů

Anglický muffin

  Anglický muffin si drží své prvenství před tím Americkým muffinem. Jedná se o světlé kynuté chlebové těsto z kvasnic. Obvykle pečené v plochých, kulatých formám o průmětu 8 cm. Nejčastěji bývá podáván s máslem, rozdělený na dvě poloviny. Bývá však podáván i jako studená svačinka k horkému nápoji. Anglický muffin lze také rozkrojit a naplnit stejně jako sendvič (známý jako McMuffin tvořící snídaňové menu u McDonald´s. Ty tradiční muffiny byly pečeny přímo na otevřeném ohni nebo kamnech.

Kukuřičný muffin

Kukuřičný muffin, jehož základ tvoří kukuřičná mouka, je oblíbenou pochoutkou v USA. Jedná se o sladkou variantu kukuřičného chleba. Podle typu formy lze pak připravit muffiny buď s máslem , nebo s chilli a dušeným masem.

Pro představu výživová hodnota borůvkového muffinu (1/3 velkého muffinu = 2 mini muffiny 55g).

 Proteiny                              2g

 Lipidy                                  8g

 Mastné kyseliny (nasycené)    2g

 Uhlohydráty                         22g

 Vláknina                               0g

 Sodík                                   136mg

 Cholesterol                          24g

 Výrobna muffinů

V České republice, konkrétně v Brně, byla v roce 2010 založena firma Muffiny Brno. Byl to známý brněnský kuchař Vojtěch Fňukal, který po několika experimentech přišel s nápadem péct muffiny profesionálně ve speciálních cukrářských pecích. Majitel klade důraz na přípravu muffinu z nejkvalitnějších surovin, podle originálního, přísně tajného receptu.

Muffiny se vyráběji ve třech variantách - Čokoládový muffin, Čokoládový muffin s vlašskými ořechy, Muffin z bílé čokolády, jejichž základem je 35% čokoláda. Jako novinka je na trh zaváděn muffin z bílé čokolády se sušenými brusinkami. Rovněž tak ve třech velikostech - malý muffin (13g / 5 Kč kus, vhodný jako doplněk ke kávě), střední (25g / 11Kč kus, standardní velikost pro zpestření sváteční tabule, či jako dárek), velký (55g / 26Kč kus, vhodný jako dezert v kombinaci se šlehačkou a nastrouhanou čokoládou).

Muffiny Brno můžete přijít ochutnat buď přimo do provozovny Muffiny Brno, (Bratislavská 21, Brno), nebo v do brněnských kaváren - například Café Encounter (Kounicova 35), Espana café bar (Joštova 4), Color café (Josefská 1), Dobrá čajovna (Františkánská 6).

Autor:
Publikováno: 21. 8. 2012 16:01 Nahlásit obsah
Loading...