Nejlepší marináda na vepřové maso: Její hlavní složkou je vodka

Nejlepší marináda na vepřové maso: Její hlavní složkou je vodka Zdroj: Shutterstock.com

Dali byste si pořádnou flákotu masa? Jenže, jak ji naložit, aby měla naprosto jedinečnou chuť? Receptů, jak připravit marinádu na vepřové maso, najdete na internetu opravdu spoustu. My vám ale doporučíme jednu, kterou si fakt zamilujete. Její netradiční ingrediencí je totiž vodka, která masu dodává křehkost a intenzivnější chuť.

Využití alkoholu v kuchyni

Alkohol, a hlavně vodka, má mnoho způsobů využití. I když jsou alkoholické nápoje původně určeny k popíjení, mají skvělé uplatnění také při úklidu domácnosti a často své místo nacházejí taky v kuchyni. Hlavně se toho nebát: Třeba červené či bílé víno můžete použít při vaření výrazných omáček, taková vodka je zase skvělá k nakládání masa. A to hlavně vepřového a hovězího.

Zdroj: Shutterstock.com

Recept: Marináda na vepřové maso

Jedním z receptů, kde hraje vodka prim, je také následující marináda, které je určena na 700 gramů vepřového masa  nakrájeného na 1,5 centimeru vysoké plátky. Ideální je použít vepřovou kýtu nebo krkovičku, pokud se považujete za ještě větší gurmány, můžete si naložit i bůček či žebírka. Co tedy k přípravě marinády konkrétně potřebujete?

  • 80 mililitrů vodky
  • 60 militrů olivového oleje
  • 0,5 lžičky soli
  • 2 lžíce mletého pepře
  • 2 lžíce jemně nakrájeného tymiánu
  • 3 lžíce nasekané petrželky
  • 3 stroužky drceného česneku

Postup: Nakládání vepřového masa vyžaduje trpělivost

Všechny tyto suroviny důkladně smíchejte dohromady. Maso ale ještě nemarinujte! Nejdřív vyzkoušejte tento trik: Marinádu, která má konzistenci kašičky, přelijte do plastového sáčku a vložte do mrazáku. Po zamrznutí marinádu vyndejte z plastového sáčku a opatrně ji rozsekejte třeba paličkou na masou. Touto směsí následně obalte maso. Ptáte se, proč tak složitě? Tímto postupem zajistíte, že bude maso namarinované opravdu rovnoměrně.

Zdroj: Shutterstock.com Maso byste měli nechat marinovat dva až tři dny v ledničce. Když to není možné, nechte jej marinovat alespoň 3 hodiny při pokojové teplotě, pak se můžete pustit do jeho tepelné úpravy. Můžete jej grilovat, péct v troubě nebo opékat na pánvi na směsi rostlinného oleje a másla. Zaručujeme, že si pošmáknete, protože podle nás jde o nejlepší marinádu na vepřové maso pod sluncem!

Autor:
Publikováno: 21. 11. 2018 17:00 Nahlásit obsah