Netradiční silvestrovské pohoštění

Netradiční silvestrovské pohoštění

Silvestr je nejen posledním dnem v roce, ale je to také den spojený se zábavou a především dobrým jídlem a pitím. Tradiční občerstvení v podobě chlebíčků, jednohubek a slaných pochutin nikoho neurazí ani příliš nenadchnou. Vyzkoušejte to letos jinak! Připravili jsme si pro vás několik tipů na zdravé silvestrovské pohoštění, které vás i vaše hosty jistě mile překvapí svou nenáročnou přípravou, lehkostí a vynikající chutí. Užijte si tento jedinečný den!

Jednohubky z uzeného lososa

Potřebné suroviny (na 20 ks):

  • 4 lžičky zakysané smetany se sníženým obsahem tuku
  • ¼ lžičky sekaného čerstvého kopru
  • 20 koleček ředkviček
  • 3 plátky uzeného lososa

Postup:

1. Lososa nasekáme na malé kousky.

2. Zakysanou smetanu smícháme v misce s koprem.

3. Na každé kolečko ředkvičky položíme kousek uzeného lososa a ozdobíme malým kopečkem koprové smetany.

 Foto: http://www.acefitness.org/

 

Francouzský cibulový dip

Potřebné suroviny:

  • 4 šálky najemno nasekané cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octu
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1/3 šálku bílého jogurtu
  • 2 lžičky sušeného cibule (nemusí být)
  • šůl
  • šálek hovězího vývaru

Postup:

1. Ve větší pánvi rozehřejeme olej, na kterém za občasného míchání smažíme cibuli zhruba 10 minut dohněda. Přidáme vývar a cibuli dusíme, dokud se vývar téměř neodpaří. K cibuli přidáme sušenou cibuli (není nutné) a vinný ocet. Vaříme další 2 minuty, dokud se také ocet neodpaří. Poté cibuli odstavíme a necháme zcela vychladnout.

2. Ve větší míse smícháme zakysanou smetanu s jogurtem a přidáme vychladlou cibuli. Podle chuti osolíme a důkladně promícháme, aby se chutě promísily. Pokud vám vadí struktura dipu s kousky cibule, je možné jej rozmixovat dohladka.

3. Dip servírujeme v misce s opečenou bagetou nakrájenou na kolečka.

 

 

Cizrnový dip

Potřebné suroviny:

  • 1 najemno nasekaná cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 800 g nakládané cizrny
  • 80 ml citrónové šťávy
  • sladká paprika, mletý koriandr, chilli, sůl, pepř
  • olivový olej
  • 5 větších mrkví k podávání

Postup:

1. Česnek za pomocí nože utřeme se solí. Cizrnu necháme okapat. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na špalíčky.

2. Pánev rozpálíme na maximum. Přidáme olivový olej, cibuli, rozmělněný česnek, papriku, koriandr a chilli a opékáme 2 – 3 minuty. Přidáme okapanou cizrnu a necháme další 2 minuty prohřát.

3. Směs přendáme z pánve do mixéru a rozmixujeme dohladka. Přidáme citrónovou šťávu, podle chuti pepř a sůl a pořádně mixérem promícháme, aby se všechny chutě spojily. Během mixování můžeme do dipu také přidat ještě olivový olej na zjemnění.

4. Podáváme s mrkví, kterou dip nabíráme.

Crostini s lilkem

Potřebné suroviny (na 20 ks):

  • 2 středně velké lilky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 – 2 chilli papričky
  • 2 středně velké světlé bagety
  • sůl, pepř
  • lupínky parmezánu na ozdobu
  • olivový olej

 Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Omyté lilky nakrájíme na plátky, osolíme a necháme vypotit. Česnek utřeme se solí.

2. Lilky vyskládáme na plech pokrytý pečícím papírem. Potřeme česnekem, pokapeme olivovým olejem, opepříme a necháme 10 minut péct v troubě.

3. Bagety nakrájíme šikmo na kolečka a potřeme z obou stran olejem. Po vytáhnutí lilku dáme do trouby bagety opéct.

4. Lilky nasekáme nadrobno a promícháme s najemno nakrájenými chilli papričkami.

5. Lilkovou směsí potíráme opečené bagety a zdobíme lupínky parmezánu.  

 

Zapečené žampiony

Potřebné suroviny (na 20 ks):

  • 20 malých žampionů
  • 250 g lučiny
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g strouhaného parmazánu
  • olivový olej, sladká červená paprika

Postup:

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme si zapékací misku, kterou vymažeme olejem.

2. Lučinu smícháme s pestem a prolisovaným česnekem. Směsí plníme žampiony, které jsme očistili a odřízli nožky.

3. Naplněné žampiony srovnáme do zapékací misky, posypeme parmazánem, červenou paprikou a pokapeme olejem. V rozehřáté troubě pečeme dozlatova.

Marinované švestky se slaninou

 Potřebné suroviny (na 20 ks):

  • 20 vypeckovaných sušených švestek
  • 100 ml červeného vína
  • 40 ml pálenky dle chuti (slivovice, hruškovice apod.)
  • 10 plátků anglické slaniny

Postup:

1. Švestky namočíme do vína a pálenky a necháme několik hodin (nejlépe den předem) marinovat.

2. Předehřejeme troubu na 180 °C. Plátky slaniny překrojíme podélně na půl, aby nám vzniklo 20 plátků. Do každého z nich zabalíme švestku, zabalíme a sepneme párátkem.

3. Švestky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 12 – 15 minut v troubě.

Guacamole s nachos

Potřebné suroviny:

  • 3 zralá avokáda
  • 250 g cibule
  • 100 ml zakysané smetany
  • 4 stroužky česneku (pokud je česnek silný, postačí 2 stroužky)
  • 150 g rajčat
  • šťáva z ½ limetky
  • 5 lístků koriandru
  • sůl, pepř
  • nachos lupínky k podávání

 Postup:

1. Avokáda rozkrojíme a zbavíme jader. Opatrně z nich lžící vyjmeme dužinu, kterou si odložíme do misky, a důkladně ji rozmačkáme.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Smícháme jí se zakysanou smetanou a podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme rozmačkanou dužinu z avokáda a vše smícháme dohromady.

3. Do avokádové směsi přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájená rajčata, limetkovou šťávu a koriandrové lístky nasekané najemno.

4. Podáváme s nachos lupínky, které namáčíme do Guacamole omáčky.  

Dobrou chuť!

Autor:
Publikováno: 29. 12. 2012 18:03 Nahlásit obsah
Loading...