Přírodní potravinářská barviva bez éček vyrobíte z ovoce i zeleniny. Upečte si a uvařte ve všech barvách duhy

Přírodní potravinářská barviva bez éček vyrobíte z ovoce i zeleniny. Upečte si a uvařte ve všech barvách duhy Zdroj: Shutterstock.com

Moučníky, rolády, narozeninové dorty, makronky nebo cupcaky. Čím jsou barevnější a lahodí našemu oku, tím lépe. Jenže, proč bychom do nich měli dávat umělé potravinářské barviva, které nepříznivě ovlivňují zdraví? Zkuste raději použít přírodní barviva, které dokážou každé oko potěšit jasnými barvami. Které z nich můžete při pečení a vaření použít?

Zelená barva z Matchy, spiruliny nebo zeleného ječmenu

Chcete si připravit zelené sušenky, roládu, muffiny, palačinky, sladký krém nebo třeba slaný dresink k masu? Žádný problém. K obarvení použijte japonský zelený čaj Matcha, který je rozemletý na jemný prášek. Jako přírodní zelené barvivo skvěle funguje také spirulina nebo zelený ječmen.

Žlutá barva bez éček? Pomocí kurkumy, kari nebo mrkvové šťávy

O žluté barvě se říká, že povzbuzuje a uvolňuje. A to i tehdy, máte-li ji na talíři. Při pečení moučníků a dortů vám tak přijde vhod kurkuma, kterou můžete přidávat rovněž do slaných pokrmů. Jako žluté barvivo výborně funguje i mrkvová šťáva, šafrán nebo plody rakytníku. Při přípravě slaných pokrmů a příloh můžete rovněž použít kari.

Zdroj: Shutterstock.com Modrá barva: V hlavní roli borůvky, červené zelí nebo Blue Matcha

Modré odstíny nejsou v přírodě příliš běžné, přesto jí můžete dosáhnout pomocí několika potravin. K obarvení sladkých dezertů využijte například rozmixované borůvky, slané pokrmy můžete do modra obarvit pomocí šťávy z červeného zelí. K obarvení sladkých a slaných pokrmů vám přijde vhod také čaj modré barvy s názvem Blue Matcha.

Červené a růžové barvy dosáhnete pomocí červené řepy, červeného rybízu či malin

Při pečení moučníků a dortů nebo k obarvení slaných jídel na červeno či na růžovo se vám bude hodit zejména šťáva z červené řepy. Použijte ji do omáček, polévek, zmrzlin, pudinků, dresinků, pomazánek nebo dezertů. Chcete-li načerveno obarvit pouze sladké pokrmy, to pravé pro vás je šťáva z malin, jahod nebo červeného rybízu.

Zdroj: Shutterstock.com Fialová barva bez éček: Vyzkoušejte aronii, bezinky nebo ostružiny

Pudinky, sladké krémy, dorty nebo rolády můžete obarvit také na fialovo. Jako přírodní fialové barvivo bez éček použijte například šťávu z černého rybízu, ostružin, aronie nebo bezinek.

Tipy na další odstíny barviv

  • Přírodní hnědé barvy dosáhnete za použití kakaa, karobu nebo zkaramelizovaného cukru.
  • Přírodní černou barvu vyrobíte pomocí živočišného uhlí.
  • Přírodní oranžové barvy dosáhnete pomocí pomerančové šťávy, šťávy z rakytníku nebo mrkvové šťávy ve vyšší dávce. V nižší dávce půjde o žlutý odstín.
Autor:
Publikováno: 7. 10. 2020 09:33 Nahlásit obsah