Recept na šeříkový cukr: Potřebujete pouhé dvě ingredience

Recept na šeříkový cukr: Potřebujete pouhé dvě ingredience Zdroj: Shutterstock

Milujete vůni šeříku? Uchovejte si ji na později. Fialové voňavé květenství tohoto keře je totiž jedlé, a tak si z něj můžete připravit spoustu báječných receptů. Kromě šeříkového sirupu si rozhodně zamilujete šeříkový cukr, který si připravíte z pouhých dvou ingrediencí. Jak při jeho výrobě postupovat?

Jaký šeřík do šeříkového cukru

Na šeříkový sirup si natrhejte šeřík se světle fialovými nebo růžovo fialovými jednoduchými květy. Nasbírejte si jej ještě před jeho plným rozkvětem. Pokud již šeřík odkvétá, jeho květenství již rozhodně do šeříkového cukru nepatří.

V tuzemsku roste na 30 druhů šeříků, nejčastěji se pěstuje šeřík čínský. Právě tento druh šeříku, z něhož je vyšlechtěna spousta kultivarů, použijte na přípravu šeříkového cukru.

Zdroj: Shutterstock Recept na šeříkový cukr krok za krokem

Příprava šeříkového cukru je velmi snadná záležitost. Abyste si tento voňavý recept vyrobili, potřebujete k němu pouhé dvě ingredience. A to čerstvé šeříkové květy a cukr krystal. Jak postupovat, chcete-li dosáhnout dokonalého výsledku?

1. Připravte si čistou a suchou sklenici, ve které střídavě vrstvěte cukr krystal a drobné šeříkové květy. Každá z vrstev by měla mít zhruba 1 centimetr.

2. Až sklenici postupně naplníte, na její hrdlo dejte potravinářskou fólii, kterou zajistěte gumičkou.

3. Sklenici s šeříkovými květy a cukrem krystalem ponechte 5 dnů na tmavém a chladnějším místě. Jednou denně obsahem sklenice protřepte, aby se chutě a vůně navzájem promíchaly.

4. Po 5 dnech obsah sklenice vysypte na plech s pečicím papírem, šeříkové květy vyjměte a cukr nechte 24 hodin proschnout.

5. Hotový šeříkový cukr vložte do čisté uzavíratelné sklenice a následně jej můžete používat dle chuti.

Zdroj: Shutterstock Jak používat šeříkový cukr

Vyrobili jste si šeříkový cukr? Existuje hned několik možností, k čemu se vám bude hodit. Využijete jej například ke slazení čaje nebo k přípravě domácích limonád. Šeříkový cukr je výbornou ingrediencí k pečení moučníků nebo domácích sušenek. Skvěle chutná i v cheesecaku nebo macronkách.

Zdroj: Bylinkyprovsechny.cz, Garten.cz, Toprecepty.cz
Autor:
Publikováno: 26. 5. 2022 10:21 Nahlásit obsah