Recepty od maminky: Omelety co dům dal

Recepty od maminky: Omelety co dům dal Zdroj: Shutterstock.com

Najdete občas v ledničce zapomenutý salám, knedlík, maso i sýr a pak je s lítosti vyhazujete plesnivé? Pomoc je snadná - využijte je na přípravu jídel "co dům dal".

Jednou za týden udělejte v lednici inventuru a z nedojedených zbytků uvařte chutné a levné jídlo. Přidáte jen pár ingrediencí, které jsou vždy doma po ruce a vykouzlíte trochu netypický, ale chutný pokrm. Omelety ze zbytků můžete doplnit téměř čímkoliv, fantazii se meze nekladou. Pokud vám zůstaly uvařené brambory, udělejte bramborovou omeletu. Zůstaly vám knedlíky? Tak proč nevyzkoušet levnou knedlíkovou omeletu atd. 

Knedlíková omeleta

Rozšlehejte 2 vejce, přidejte nakrájené kolečko houskového knedlíku, nakrájený uvařený brambor, osolte, opepřete a opečte na pánvi. Potřete hořčicí a podávejte s okurkou nebo s rajčatovým salátem. Chutná výborně.

Zeleninová knedlíková omeleta

Dvě vejce, trochu mléka, sůl a pepř dáte do mixéru. Postupně přidáte uvařený brambor, na kousky nakrájenou patku knedlíku, vařený celer z polévky nebo jinou zeleninu. Zahustěte strouhankou a dejte na pánev upéct. Na závěr pokapejte kečupem a jako přílohu zvolte salát.

Omeleta ze zbytků

Zbytky tvrdých sýrů (eidamu, nivy nebo jiný druh) nastrouháte, přidáte zbytky měkkých sýrů a vidličkou je spojíte. Přilejte dvě rozšlehaná vejce ve 100ml mléka nebo smetany. Vše řádně promíchejte, přidejte 3 prolisované stroužky česneku a dle chuti osolte a opepřete. Vylijte na pánvičku s rozpáleným olejem a pod pokličkou opečte. Na talíři ozdobte zeleninou.

Zdroj: Shutterstock.com

Rýžová omeleta se sýrem

200g rýžových vlasových nudlí uvaříte dle návodu na obalu, scedíte a pokrájíte do misky, aby nebyly moc dlouhé. Na pánvičce na oleji necháte zpěnit nadrobno nakrájený zbytek anglické slaniny či jiné uzeniny a cibuli. Obsah z pánve přidejte do misky s nudlemi, nechejte chvilku vychladnout, zalejte 3 lžícemi mléka nebo smetany a 4 rozmíchanými vejci, osolte a opepřete a řádně promíchejte. Vylijte na pánvičku a smažte pod pokličkou z obou stran do zlatova. Po obrácení posypte omeletu zbytkem sýra a podávejte ozdobenou rajčaty.

Omeleta s párkem a sýrem

Nakrájíme párek nebo zbytky měkkého salámu, pomocí vidličky spojíme se zbytky měkkého sýru nebo nastrouháte zbytek tvrdého sýru, přidáte 1 lžíci plnotučné hořčice, 2 lžíce mléka, 2 vejce, sůl, pepř a vše promícháte. Do vzniklé hmoty přimícháte pórek nebo jinou vařenou zeleninu a pod pokličkou na rozpálené pánvi s olejem opečete. Na talíři bude krásně vypadat, když ji ozdobíte zeleninou.

Bramborová omeleta

Na rozehřátém sádle vyškvařte na kostičky nakrájený špek a dejte opéct starší kousky vařených brambor.  Až budou ze všech stran opečeny dozlatova, přidejte mražený hrášek, nakrájenou cibuli, česnek a kostičky uzeniny. Opékejte za stálého míchání asi 5 minut. Do hrníčku rozklepněte 3-4 vejce, rozšlehejte a nalijte do pánve, aby se vše spojilo v souvislou omeletu. Poházejte nastrouhaným sýrem, osolte a okořeňte dle chuti a pod pokličkou nechejte vejce srazit a sýr roztavit. Výborně chutná s okurkou.

Publikováno: 4. 4. 2017 14:57 Nahlásit obsah