Recepty od maminky: vynikající domácí chléb, který provoní celý váš sům

Recepty od maminky: vynikající domácí chléb, který provoní celý váš sům Zdroj: Shutterstock.com

Upečte si tento skvělý domácí chléb i bez pekárny. Nejenom že si pochutnáte, ale také provoníte celý byt.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 15

Ingredience

Těsto
Hladká pšeničná mouka 2 hrnky
Žitná mouka jemně mletá 3 hrnky
Vlažná voda 2 hrnky
Sůl 3 lžičky
Drcený kmín 3 lžičky
Kvásek
Mléko 1 hrnek
Droždí 42 g
Cukr 1 lžíce

Postup přípravy

1.

Do mísy nasypte mouku, sůl, kmín a promíchejte.

2.

Mléko dejte do kastrolu a malinko zahřejte. Až bude vlažné, přidejte cukr a po jeho rozpuštění i droždí. Vyčkejte asi 5 minut, a jakmile kvásek naplní kastrolek, vlijte jej do misky s moukou.

3.

Přidejte vodu a těsto v misce vařečkou nebo rukama zpracujte. Je dobré si jej ještě vyklopit na vál a pořádně rukama zpracovat, dokud se těsto přestane lepit.

4.

Vytvořte vláčnou voňavou chlebovou kouli a položte na plech s pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.

5.

Když se objem těsta zdvojnásobí, udělejte na vrcholku křížek a vložte chléb do trouby vyhřáté na maximum zhruba na 2 minuty a potom snižte na 100°C.

6.

Pečte cca 35 minut a během této doby 3x potřete slanou vodou.

7.

Dobře upečený chléb poznáte tak, že jeho zvuk po poklepání na spodní stranu zní dutě.

Publikováno: 20. 3. 2017 15:28 Nahlásit obsah