Slovníček gastronomických pojmů II. část

Slovníček gastronomických pojmů II. část

Připadá vám hloupé zeptat se obsluhy, proč se v jídelním lístku nachází místo očekávaných příloh proslulý pařížský most Pont-Neuf? Vyvolává ve vás hummus nechuť k jídlu, aniž byste tušili, o jakou delikatesu se jedná? Nenechte se odradit neznámými pojmy a pronikněte do kulinářského světa v druhém díle našeho gastronomického slovníčku!

Hummus (hoummous)

Arabské cizrnové pyré, které se vyrábí z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, česneku a citrónové šťávy. Servíruje se jako dip s pečivem nebo horkými arabskými plackami.

Holandská omáčka

Proslulá základní omáčka francouzské kuchyně. Připravuje se z vaječných žloutků, zredukovaného octu nebo bílého vína a horkého rozpuštěného másla. Tvoří základ pro další omáčky nebo se podává samostatně – především k rybám a chřestu.

Chorizo

Pikantní španělská uzenina, nejčastěji salám nebo klobáska.

 

Chutney (čatní)

Výraz pro kořenitou studenou omáčku nebo dip podobný salse. Připravuje se nejčastěji z ovoce a zeleniny a má sladkokyselou chuť. Slouží k dochucení hlavního pokrmu, podává se především k masu. Originální chutney pochází z Indie a bylo vyráběno z čerstvého ovoce a koření.

Konfitování (confit)

Způsob úpravy masa, který slouží také k jeho přirozené konzervaci. Maso se ponoří do vlastního tuku nebo vepřového sádla a peče se několik hodin při nízké teplotě. Po konfitování se nechá maso v tuku zatuhnout a uloží se do chladu, kde takto vydrží i několik týdnů. Nejčastěji se setkáme s konfitováním při přípravě kachny.

Jus

Francouzský výraz pro šťávu z pečeného masa.

Karob

U nás také známý jako svatojánský chléb. Jedná se o plod (lusk) rohovníku obecného a jeho historie sahá až do starověkého Egypta. Používá se především při výrobě sladkostí (náhrada čokolády a kakaa), jako náhrada mouky při bezlepkové dietě a při výrobě známého chorvatského alkoholu rakija. Obsahuje řadu důležitých minerálních látek a bílkovin.

Maki sushi

Druh sushi ve tvaru rolky. Je tvořené z octové rýže, která je zabalená v mořské řase a plněná syrovou rybou a zeleninou.

Mantecato

Výraz pro pokrm, který je obohacený vmícháním másla. Nejčastěji se tento pojem používá u rizota.

Mousse

Lehká nadýchaná pěna (nejčastěji sladká) připravená z čokolády (čokoládová mousse) nebo ovoce (např. jahodová mousse).

 

Naan

Výraz pro nekynutý indický chléb, který má tvar ploché placky.

Noisette

Ve francouzštině značí toto slovo oříšek. V gastronomii se však nepoužívá jako výraz pro suché plody – ořechy, ale v přeneseném významu označují všechny pokrmy, které svou barvou nebo velikostí připomínají oříšek. Může se jednat například o malé bramborové krokety, dohněda upražené máslo neboli beurre noisette nebo kousky jehněčího či skopového masa. Ve Švýcarsku oblíbená Café Noisette je označení pro silné espresso s mlékem nebo smetanou, někdy také ochucená třešňovicí.

Ouzo

Řecký národní alkoholický nápoj vyráběný z anýzu.

Pasta

Stále častěji používaný italský výraz obecně označující těstoviny. Těch existuje na italském trhu více jak 400 druhů a jejich základní dělení je na pasta corta (krátké), pasta lunga (dlouhé) a pasta speciale (speciální).

Pesto

Nevařená omáčka na těstoviny pocházející z italské Ligurie. Tradiční receptura obsahuje rozmixované piniové oříšky, bazalku, česnek, parmezán, ovčí sýr pecorino a olivový olej.

Pont – Neuf

Způsob úpravy brambor pojmenovaný po známém mostě v Paříži. Brambory se nakrájí na větší hranolky tak, aby jedna strana zůstala klenutá. Poté se zprudka osmaží a na talíři se aranžují přes maso jako most.

Autor:
Publikováno: 6. 3. 2013 20:31 Nahlásit obsah
Loading...