Staročeská pučálka patří k Velikonocům: Prozradíme, jak naklíčit hrách a jak udělat pučálku ve slané i sladké verzi

Staročeská pučálka patří k Velikonocům: Prozradíme, jak naklíčit hrách a jak udělat pučálku ve slané i sladké verzi Zdroj: Shutterstock

Pučálka je staročeský postní pokrm, který se připravuje z naklíčeného hrachu. Nabobtnání hrachu se totiž lidově označovalo jako napučení. Naši předkové připravovali pučálku, o níž pocházejí první zmínky již z 15. století, zvláště o Velikonocích. Chtěli byste si na pučálce pochutnat i vy? Prozradíme vám, jak postupovat.

Kdy jíst pučálku? Během velikonočního období

Naši předkové tradičně připravovali pučálku ve velikonočním období. Tento pokrm nesměl chybět na Květnou neděli, což je šestá postní neděle před Velikonoci. Na jiných místech se pučálka jedla také na Smrtnou neděli (pátou neděli před Velikonoci), ale rovněž až na Škaredou středu. 

Jak naklíčit hrách na pučálku? Na postupu záleží

První den: Sušený hrách protřiďte, propláchněte, vložte do skleněné nádoby a zalijte vodou tak, aby byl zcela ponořený. Na nádobu dejte potravinářskou fólii. Hrách nechte takto ve vodě stát na světlém místě 24 hodin.

Druhý den: Ze skleněné nádoby vylijte vodu, hrách propláchněte a vraťte do nádoby, ovšem už bez vody. Na nádobu opět vložte potravinářskou fólii a postavte ji po dobu 24 hodin na světlé místo.

Třetí den: Hrách znovu opláchněte pod studenou vodou, vraťte do nádoby a nechte klíčit ještě 24 hodin. Na hrachu by se měly objevit již 0,5 centimetru dlouhé klíčky.

Čtvrtý den: Můžete se pustit do přípravy pučálky.

Naklíčený hrách - vitamíny

Naklíčený hrách obsahuje celý komplex vitamínů. Najdete v něm například spoustu vitaminu C, dále provitamin A, vitamin E nebo vitaminy řady B. Naklíčený hrách je navíc bohatý na enzymy podporující trávení, takže je pučálka z něj připravená pro lidské tělo velmi dobře stravitelným pokrmem.

Zdroj: Shutterstock Staročeská pučálka: Recept na slanou a sladkou verzi

Staročeskou pučálku si můžete z naklíčeného hrachu připravit ve slané i sladké verzi. V obou dvou případech je to velmi jednoduché.

Staročeská pučálka naslano: Naklíčený hrách rychle a krátce opražte nasucho na pánvi. Přidat můžete také trochu másla nebo sádla. Pučálku na závěr osolte, opepřete a můžete podávat. Staročeská pučálka připravená naslano vám bude chutnat také doplněná o utřený česnek nebo nasekanou čerstvou petrželku.

Staročeská pučálka nasladko: Naklíčený hrách rychle a krátce opražte na pánvi s máslem. K pučálce přidejte rozinky nebo jiné sušené ovoce, na závěr pučálku dle chuti oslaďte medem.

Zdroj: iDnes.cz, Dveruce.cz, Ceskazceska.cz

Autor:
Publikováno: 30. 3. 2023 09:45 Nahlásit obsah