Třídenní polévkový detox, který vám pomůže s nadbytečnými kily a nastartuje metabolismus

Před příchodem jara je potřeba náš organismus po dlouhé zimě pročistit. Nemusíte se však trápit drsnými dietami dlouhé měsíce. Vyzkoušejte tuto polévkovou očistu v průběhu tří dnů, kdy každý den ochutnáte jinou polévku a tělo obohatíte o důležité látky, které vám k pročištění těla a nastartování metabolismu pomohou.
A proč právě polévky z těchto surovin? Brokolice je bohatým zdrojem vitamínu C, E, B1, kyseliny listové a vitamínu B2. Navíc obsahuje minerální látky jako draslík, vápník, fosfor a síru. V posledních letech také výzkumy prokazují, že pravidelná konzumace brokolice chrání organismus proti volným radikálům a dokonce i proti rakovinotvorným látkám.
Mrkev obsahuje stejně jako brokolice draslík, vápník, fosfor a síru, navíc v ní však naleznete i sodík, hořčík, selen, železo a křemík. Mrkev obsahuje také vlákninu zvanou pektin, která chrání žaludek a střevní sliznici. Když zkombinujete mrkev se zázvorem, kterému se pžezdívá všelék, díky gingerolu získáte pokrm, který má velmi silné protizánětlivé a antioxidantní účinky.
Třetí detoxikační polévka je čočková, přičemž právě čočka obsahuje jen velmi malé procento vody a tuku, proto se řadí mezi potraviny, které jsou bohatým zdrojem energie. Je také výborným zdrojem železa, a to až 9 mg/100g, což ve výsledku znamená, že obsahuje této látky více než například maso či vejce. Mimo železa obsahuje kyselinu listovou, která napomáhá proti chudokrevnosti. Její zvýšená konzumace se doporučuje především v období před i během těhotenství. Je totiž prokázáno, že kyselina listová dokáže snížit výskyt vrozených vad.
Ingredience
Postup přípravy
Brokolicová polévka: Česnek společně s cibulí nakrájejte najemno. Růžičky brokolice důkladně umyjte. Poté vezměte pánev s hlubším dnem, nalijte do ní olivový olej a nechte jej rozehřát. Na pánev přidejte česnek s cibulí, chvíli smažte a přidejte brokolici a nechte chvíli vše dusit. Přidejte vodu a počkejte, dokud nezačne vřít. Osolte, opepřete a nechte polévku na mírném ohni vařit 8 – 10 minut. Jakmile bude brokolice měkká, za pomoci tyčového mixéru polévku rozmixujte, přidejte najemno nakrájenou rukolu a znovu ještě promixujte, dokud vám nevznikne hladká krémová polévka.
Mrkvovo-zázvorová polévka: Cibuli nakrájejte najemno a zázvor nastrouhejte na struhadle. Na pánvi rozehřejte olivový olej a poduste cibuli se zázvorem přibližně 5 minut. Mrkev nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli a zázvoru. Poté přidejte kuřecí vývar a nechte vše společně půl hodinky vařit. Jakmile mrkev změkne, za pomoci tyčového mixéru polévku rozmixujte. Následně přidejte smetanu, sůl a pepř. Poté polévku ještě na 5 minut povařte.
Čočková polévka: Nejprve umyjte, uvařte a proceďte brambory. Bramborový vývar však nevylévejte, budete jej potřebovat. Celer, šalotku i česnek najemno nakrájejte. Vše osmažte na rozehřátém olivovém oleji. Přidejte čočku, bramborový vývar a vše vařte 15 minut. Rajčata nakrájejte na plátky, přidejte je do polévky a vařte pár minut na mírném ohni, dokud nezměknou. Před přidáním sójového mléka do polévky jej zahřejte na 90°C. Polévku osolte, opepřete a přidejte nasekaný koriandr.