V hlavní roli listové těsto: vše co o něm potřebujete vědět

V hlavní roli listové těsto: vše co o něm potřebujete vědět Zdroj: Shutterstock.com

Listové těsto se v dnešní době stalo již běžnou surovinou v kuchyních českých domácností. Je lehce k sehnání a jeho využití je opravdu rozmanité. V čem ale spočívá jeho obliba a jak připravit nejlepší domácí variantu? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Věděli jste, že doslovný překlad listového těsta zvaného “filo" je list. A opravdu je tak tenké jako list papíru. Skládá se z několika vrstev a je vhodné k přípravě pokrmů jak na slaný tak na sladký způsob.

Dostupnost 

Listové těsto je k dostání ve všech supermarketech i menších obchůdkách s potravinami. A to jak v podobě chlazené, tak i mražené. V současné době se listové těsto již také prodává ve formě vyváleného plátu, čímž nám obchodníci ušetří práci s vyvalováním těsta. Dostupné je i v otázce ceny - balení listového těsta zakoupíte do 30 Kč

Variabilita

Z listového těsta lze vytvářet nespočet sladkých i slaných variací. Listové těsto může být součástí hlavního jídla - například maso zapečené v listovém těstě (viz recept - Zaviň mleté maso do rolády nebo Top recepty z listového těsta), stejně tak i sladkou tečkou na závěr – těsto lze plnit krémem, pudinkem či šlehačkou, zdobit ovocem. Listové těsto je neopominutelným společníkem při oslavách v podobě různých slaných variací a tvarů - rolády, tyčinky, kolečka posypané solí, kmínem, mákem či sezamem. Listové těsto lze podávat jako sladký koláček ke snídani, toast ke svačině, závin k obědu, pizzu k večeři nebo slaný krekr k večernímu posezení s přáteli k pivu či vínu.

Zdroj: Shutterstock.com

Snadnost zpracování

K přípravě pokrmů z listového těsta potřebujete vlastně jen mouku na vál a váleček, pokud si nekoupíte již těsto vyválené. Nenáročná příprava dává možnost začínajícím kuchařkám i těm, co si netroufají nebo nemají rády pečení, vytvářet skvostné pokrmy. Při zpracování listového těsta můžeme přizvat ke spolupráci i děti, které snadno zvládnou potírání těsta kečupem, vrstvení sýrů a salámů, nebo vykrajování různých vzorů formičkou.

Rychlost zpracování  

Kdo z nás by v dnešní uspěchané době neocenil úsporu času při přípravě jídla ne však na úkor jeho chuti. Díky listovému těstu můžete mít do půl hodinky připravené neodolatelné pohoštění.

Chuť 

Tenké, křupavé, lehké listové těsto má svoji specifickou a nezaměnitelnou chuť. Znáte jiné těsto, které je výborné jak s marmeládou, tak i potřené kečupem a posypané sýrem?

Průmyslová výroba listového těsta

Průmyslová výroba listového těsta probíhá na speciálních linkách. Při výrobě dochází k opakovanému vyvalování a překlápění těsta. Tento proces se nazývá laminace a dovoluje vytvořit až 80 tenkých vrstev v jednom těstovém plátu. Při následném pečení je kvalita těchto vrstev, jejich tloušťka a vyrovnanost stěžejním faktorem pro dosažení správného výsledku.

 Domácí výroba listového těsta

Vzhledem k obtížnosti výroby je listové těsto připravované doma spíše výjimkou. Těsto vyžaduje několikrát překládat a vyvalovat válečkem.

Zdroj: Shutterstock.com

Co budete potřebovat:

  • 250 g másla (nebo tuku na pečení)
  • 350 g hladké mouky nejvyšší kvality
  • 1 žloutek 
  • 1 lžíci 4% octa (nebo 2 lžíce domácí citronové šťávy) 
  • 6 lžic vlažné vody
  • špetku soli 
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Těsto vypracujeme ze studených přísad (mimo vlažnou vodu) a studenýma rukama na hladké mramorové desce (na dřevěném válu se může lepit).
  2. Jednu čtvrtinu prosáté mouky důkladně rukama zpracujeme s tukem do bochánku.
  3. Bochánek vložíme mezi dva hluboké talíře a uložíme do chladničky odpočinout - ztuhnout.
  4. Ostatní mouku prosejeme na desku, uděláme do ní důlek a vlijeme tekutinu; vodu smíchanou s octem (citronovou šťávou) ve které jsme dobře rozmíchali žloutek i špetku soli.
  5. Těsto důkladně prohněteme, až získáme hladké měkké těsto asi jako na tažený závin.
  6. Těsto uložíme do chladničky na 30 minut odpočinout.
  7. Desku jemně posypeme moukou a závinové těsto vyválíme na plát o stranách asi 20 cm.
  8. Tukový bochánek jemně dlaní upravíme, zplacatíme do čtverce o stranách asi 12 - 14 cm. Bochánek na koso položíme na vyválený plát a rohy přehneme přes bochánek jako bychom skládali obálku.
  9. Hrany těsta k sobě dobře spojíme, těsta otočíme "švy" k desce a rozválíme do obdélníku.  
  10. Vyválený obdélník nejprve složíme po délce na třikrát a třikrát i po šířce.
  11. Těsto zabalíme do vlhké utěrky a uložíme do chladničky na hodinu odpočinout. Tuto část přípravy si můžeme udělat večer a pokračovat až ráno.
  12. Po odpočinku těsto opět rozválíme do obdélníku a znovu třikrát do sebe na šířku a třikrát na délku složíme. Opět těsto uložíme do chladničky, tentokrát jen na 15 minut. Po tomto krátkém odpočinku je těsto připraveno k finálnímu vyválení.
  13. Listové těsto lehce vyválíme na jemně pomoučněném vále na tenký plát, který použijeme třeba na závin, vykrájíme pruhy na trubičky či vykrajujeme jiné tvary.
  14. Povrch těsta před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se leskl.
  15. Pokud pečeme různé menší tvary (třeba tyčinky), jednotlivé kousky na plechu, který nikdy nemastíme, propícháme.
  16. Listové těsto pečeme v troubě předehřáté na 200 - 225 °C, přičemž prvních 7 minut troubu nikdy neotvíráme.
  17. Pak snížíme teplotu asi na 175 °C a dopečeme.
  18. Drobnější tvary pečeme 10 - 15 minut, záviny asi 20 minut. Hotové pečivo je na povrchu suché, lehce zbarvené dozlatova.
Autor:
Publikováno: 7. 3. 2018 12:32 Nahlásit obsah