Velikonoční perníčky klasické i moderní

Velikonoční perníčky klasické i moderní

Medové perníčky, to je sladké mlsání s příchutí koření. Ano, nezaměnitelná chuť dělá z perníku jedinečný a originální produkt. Navoďte si Velikonoční náladu, provoňte byt kořením a vytvořte svá malá dílka. My vám dáme návod jak na to - velikonoční perníčky snadno a rychle. Ukažte svým dětem, že mlsat se dá i zdravě. Dopřejte jim medovou pochoutku bez konzervantů a éček.

Žádné jiné pečivo nedokáže tak pošimrat nos a upoutat zrak, jako voňavé medové perníčky. Samotný perník je nám znám již od pradávna, kdy si lidé začali sladit hmotu z mouky a vody medem divokých včel. Ovšem až postupem času, začínal perník dostávat podobu, kterou známe nyní. Jeho jedinečnou a nezaměnitelnou chuť mu dávají ingredience, které perníkové těsto obsahuje. Je to především med a směs voňavého koření, jako je skořice, badyán, anýz a hřebíček. Dříve se do těsta přidával i pepř, původní název zněl peprníčky. Pro svou originální recepturu jsou medové perníčky známy po celém světě. Jejich jedinečnost jim vtiskneme tvarem a zdobením.

Zabavte sebe i své malé ratolesti

Příležitostí, kdy se obdarovat medovými perníčky je celá řada. Všichni dobře známe perníky z pouti a často se perníčky stávají milým dárkem z výletu. Ovšem Velikonoční perníčky a potažmo i Vánoční perníčky, mají své nezaměnitelné kouzlo. Staly se tradicí těchto svátků. A proto, pojďme si trošičku přivonět k medu a koření. Ukážeme si, jak si takové Velikonoční perníčky upéct i nazdobit.

Nevíte jak zabavit děti o Velikonočních prázdninách? Máme pro vás tip. Pusťte se do pečení perníků s nimi! Překvapte na Velikonoční pondělí koledníky nejen krásně barevnými kraslicemi, ale i tradičními domácími perníky. Vaše medové perníčky budou bezkonkurenčně originální a jedinečné. Zabavte sebe i své ratolesti. Dejte dětem něco dobrého a bez všudy přítomných konzervantů a éček. Různé tvary vykrajovátek zaručí, že se rozhodně nudit nebudete. Zapomeňte na starosti všedního dne. Popusťte uzdu fantazie při zdobení, a užijte si s dětmi společné chvíle při výrobě medové pochoutky.

Příprava těsta:

1 kg hladké mouky

30 dkg moučkového cukru

20 dkg tekutého medu

10 dkg másla

1 ½ lžičky jedlé sody

1 ½ lžičky mletého koření (skořice, fenykl, anýz, hřebíček)

1 lžička kakaa

5 vajec

Postup:

Do hnětacího stroje prosijeme 70 dkg mouky, přidáme cukr, koření a sodu. Zapneme stroj a postupně přiléváme med, poté máslo a nakonec vejce. Vše necháme důkladně promíchat a přidáváme zbylou mouku, až je těsto hladké a nelepí.

Pokud nemáme hnětací stroj, cukr a mouku prosijeme na vál. Přidáme koření a sodu. Doprostřed uděláme důlek, dáme do něho med, máslo a vejce. Vše zpracujeme dohromady. Postupně přidáváme zbývající mouku. Těsto necháme v chladu nebo lednici odpočinou nejméně 24 hodin. Avšak těsto tak můžeme skladovat až po dobu 14 dnů.


 

Těsto si vyválíme na 3-4 mm silnou placku a vykrajujeme perníkové tvary. Dáme na pečící papír a na plech. Pečeme při 170 stupních dozlatova. Po upečení ještě horké perníky natíráme rozšlehaným vejcem. Získáme tak lesklý povrch. Perníčky se po vychladnutí mohou ihned zdobit. Pokud bychom je chtěli skladovat, měly by být na chladnějším místě a zabalené v mikrotenovém sáčku.

Poleva: 1 bílek, 20 dkg prosátého moučkového cukru, ½ lžičky citronové šťávy, špetka solamilu

Vše se míchá tak dlouho, až se poleva neroztéká. Podle velikosti bílku a našich požadavků na tuhost polevy můžeme přidat více moučkového cukru. Připravenou polevu, nebo bílkovou hmotu si dáme do zdobících sáčků se špičkou. Hmota se dá obarvit potravinářskými barvami. Nejlépe gelovými. Pokud bílkovou hmotu nestihneme spotřebovat, uskladníme ji v lednici, v misce s víkem a spotřebujeme nejlépe následující den.

 

Postup při zdobení Velikonočních perníkových vajíček

Nejprve si zvolený perník ohraničíme konturou z bílkové hmoty. V misce si naředíme část bílkové hmoty citronovou šťávou, případně obarvíme potravinářskými barvami a perníček potřeme. Vyplníme požadovaný tvar a polevu necháme vyschnout. Poté můžeme nanášet další vrstvy, v našem případě jsme začali zdobit drobnými tečkami ve tvaru květin.

Podkovička pro štěstí

Na upečený perník si nejprve uděláme konturu zdobičkou. Poté si rozvrhneme květy, které opět tvoříme různě velikými a barevnými tečkami. Lístečky tvoříme táhlým pohybem. Pro rozmanitost můžeme kombinovat květy s písmem. Fantazii se meze nekladou.

Slepička ve vajíčku

Velice jednoduše můžeme získat na pohled zajímavý perník, když uprostřed velkého tvaru vykrojíme střed a dovnitř vložíme menší vykrojený tvar. Zde jsme zvolili slepičku sedící v trávě plné rozkvetlých květin. Po stranách jsme si dovolili zdůraznit symboly Velikonoc – kočičky a pletený tatar s mašlí.

V příštím článku vám přineseme další inspirace na zdobení Velikonočních perníčků - máte se tedy na co těšit!

Autor:
Publikováno: 26. 3. 2013 14:04 Nahlásit obsah
Loading...