KATESCUISINE: Dýňové rizoto

KATESCUISINE: Dýňové rizoto

Dýně a podzim k sobě prostě patří, to už zmiňuji poněkolikáté. Novinkou však je to, že jsem místo své oblíbené dýně hokkaido měla doma dýni máslovou. Zároveň jsem objevila rýži Sadri, a tak jsem se rozhodla tyto dvě skvělé suroviny spojit a vzniklo z toho mé oblíbené jídlo – rizoto. Záměrně nepíšu risotto, protože ctím to, že by se pravé risotto mělo připravovat ze speciální rýže – Arbolio, Carnaroli nebo Vialone a já použila rýži, která se na to pravé risotto úplně nehodí. Navíc jsem do rizota nepřidala bílé víno, ani máslo. Na druhou stranu, proč se omezovat, pokud milujete risotto, ale nemáte doma zrovna tu správnou rýži?

Na 4 porce budete potřebovat:

1 máslovou dýni

200 g rýže Sadri

100 g rýže Essenza

1 střední cibule

3 stroužky česneku

1 litr zeleninového vývaru

100 g parmazánu

uzená sůl Maldon

mořská sůl

olivový olej

100 g uzeného lososa

 

Postup:

1) Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a dejte obě půlky buď do pečenky nebo na plech.

2) Obě poloviny dýně osolte mořskou solí a polijte pořádně olivovým olejem. Pokud máte pečenku, tak nyní stačí přiklopit víkem a pečenku zapnout. Pokud zvolíte variantu s plechem, tak plech dejte do rozehřáté trouby na 180 stupňů. V obou případech pečte doměkka cca 60 minut.

3) Když je dýně upečená, přendejte ji na talíř a nechejte ji vychladnout.

4) Mezitím začněte připravovat rýži – cibuli i stroužky česneku zbavte slupky a obojí nakrájejte nadrobno.

5) V pánvi rozehřejte olivový olej, a když je rozpálený, orestujte na něm cibuli s česnekem.

6) Poté do pánve přidejte oba druhy rýže, kterou předtím propláchněte pod studenou vodou.

7) Nyní osolte mořskou solí a přilijte první část vývaru – aby rýže byla pouze potopená.

8) Za stálého míchání nyní na středním plamenu rýži vařte. Až se vývar, který jste k rýži přilili, vypaří, přilijte pomocí naběračky další část vývaru, ale pouze tak, aby byla rýže jenom potopená. Takto postupujte až do chvíle, kdy je rýže hotová takzvaně na skus.

9) Nyní vydlabejte dýni a přidejte ji k rýži, vše důkladně promíchejte.

10) Nastrouhejte parmazán a přidejte ho také do pánve. Opět důkladně promíchejte.

11) Nakonec přidejte uzenou sůl a opět důkladně promíchejte, aby se sůl dostala do celého rizota.

12) Můžete ihned podávat. Na talíři ozdobte plátky uzeného lososa.

TIP: Rizoto můžete také posypat sušenou nasekanou petrželkou.

ZA TENTO RECEPT DĚKUJEME KAČCE Z BLOGU WWW.KATESCUISINE.CZ

Autor:
Publikováno: 10. 12. 2015 00:00 Nahlásit obsah
Témata: Recepty Rýže Rizoto