Recept & tipy: Nejlahodnější svařené víno

Recept & tipy: Nejlahodnější svařené víno

K sychravým podzimním a ještě chladnějším zimním dnům neodmyslitelně patří horké nápoje. Mezi ty nejoblíbenější nepochybně patří svařené víno, grog či punč. Pokud patříte mezi milovníky toho prvně zmíněného, jistě jste se už setkali s ne příliš dobrým svařákem ze stánku. Připravte si lahodné svařené víno v pohodlí domova!

Svařené víno znali již staří Římané, kteří ho pravděpodobně rozšířili po celé Evropě. Svařák byl ve vánočním období velice oblíben například ve viktoriánské Anglii. Není divu, že si tento horký voňavý nápoj získal  oblibu po celém světě.

Na svařené víno v podzimních a zimních měsících není problém narazit. Stánkaři se předhánějí v atraktivních nabídkách. Často je však právě svařák z městských trhů vyráběn z nekvalitního vína a příliš se doslazuje, aby se tento nedostatek překryl. Pokud chcete vsadit na kvalitu, uvařte si svařák, který provoní váš domov.

Jaké víno vybrat?

Svařit se dá jakékoli víno, ale! Pokud ale toužíte po lahodném domácím svařáku, rozhodně výběr vína nepodceňujte. Tím nechceme říct, abyste svařili to nejlepší archivní víno, to v žádném případě nedělejte. Takové víno byste svařením naopak znehodnotili.

Při výběru je dobré řídit se pravidlem zlatého středu, vybírejte mezi stolními či jakostními víny. Dobré je víno, které vám „jen tak“ moc nechutná, ale zároveň byste jím nepohrdli, kdyby vám ho nalili na návštěvě. Chuťovou nedokonalost tohoto vína vylepšíme kořením. Přednost dávejte polosuchým a polosladkým vínům.

Svařit lze nejen červené víno, na které jsme zvyklí, ale i bílé! Bílý svařák je lehčí a méně se doslazuje. Koření se stejně jako červený, ale je lepší zvolit jiný druh citrusů. Nejlepší je bílý svařák s grepem nebo limetkou.

Jaké koření zvolit?

To, čím víno okořeníte, je samozřejmě také velmi důležité. Dvě základní přísady, které svařáku dodávají jeho charakteristickou, vánoční vůni, jsou skořice a hřebíček. Co se skořice týče, dejte přednost té v celku před drcenou (ta může škrábat v krku). Hřebíček má velmi výrazné aroma, proto jím šetřete a na litr vína nedávejte víc než čtyři hlavičky. Záleží samozřejmě na chuti každého, proto průběžně ochutnávejte. V obchodech narazíte i na již hotové směsi koření určené do svařeného vína, ty lze také použít. Ideální je koření vložit do varného sáčku, aby se nerozvařilo a neskřípalo vám pak mezi zuby. Tomu lze předejít i litím vína do sklenic přes sítko.

Další přísady

Citron dodá svařáku šmrnc. Při vaření vhoďte do vína pár plátků (dva plátky na litr vína), dalšími ozdobte sklenice. Do bílého svařáku se více hodí grep nebo limetka.

Med a cukr se často používá k doslazení, ačkoli to není nutné. Pokud však máte rádi sladší svařené víno, doporučujeme cukr nejprve zkaramelizovat a až poté doslazovat.

S přísadami můžete samozřejmě experimentovat: Vyzkoušejte místo citronu pomeranč, nebo přidejte jen pomerančovou kůru (totéž lze udělat s citronem). Často se do svařeného vína přidávají rozinky a jiné sušené ovoce a nic nezkazíte ani mandlemi, badyánem nebo kardamonem.

Pokud neradi experimentujete, vyzkoušejte tento recept na to nejlahodnější vánoční svařené víno:

Budeme potřebovat:

1l červeného/bílého vína
80 - 150g cukru nebo několik lžic medu - dle chuti

Koření:
1 polévková lžíce směsi koření do svařeného vína
nebo:
1 svitek celé skořice nebo 1 lžíce mleté skořice (může škrábat v krku)
3-5 hlaviček hřebíčku
1 hvězdička badyánu
2 zrnka kardamonu

Ovoce:
citronová a pomerančová kůra
1 citron
1 pomeranč nebo jiný citrus (mandarinka, limetka, grep...)


Postup:
Do hrnce o patřičném objemu (dle plánovaného množství nápoje) nalijeme vodu zhruba do výše 1 – 2 cm.

Osladíme podle chuti (třtinový a hnědý cukr je aromatičtější, použít lze také vanilkový nebo skořicový). Pokud chceme sladit medem, přidáme ho až úplně nakonec, protože by varem přišel o cenné látky. Stejně postupujeme tehdy, když se rozhodneme cukr zkaramelizovat.

Přidáme koření - na jeden litr vína cca 3-4 hřebíčky a 1 svitek skořice. Pokud používáme hotovou pomletou směs, je akorát cca 1 polévková lžíce koření.

Do vody přidáme asi 3 kolečka omytého citronu, pomeranče nebo mandarinky a zkusit můžete i jablko. Pro ještě výraznější ovocnou chuť, nebo když nemáte jiné ovoce, lze použít ovoce sušené. Pozor na připečení, ovoce by mělo plavat. Vodu doléváme dle potřeby

Po 10 minutách získá voda krásnou vůni koření a je čas přidat víno. Koření i ovoce necháme ve vodě. Ve chvíli, kdy začnou ze dna stoupat maličké bublinky, odstavíme hrnec. Při varu totiž uniká z nápoje alkohol.

Poté svařák ochutnáme, a bude-li málo sladký nebo kyselý, dosladíme nebo přidáme citron. A kouzlo Vánoc je na světě.

Podáváme nejlépe do sklenic se silnějšími stěnami, ve kterých nejlépe vynikne barva výsledného nápoje. Sklenici můžete ozdobit cukrovou krustou, kolečkem citronu nebo jiného ovoce. Můžete vložit i svitek skořice. Hotové svařené víno je po chvilkovém odstátí určen k okamžité konzumaci.

Dobrou chuť!

Zdroj: recepty.vareni.cz

Autor:
Publikováno: 26. 11. 2013 12:03 Nahlásit obsah
Loading...