Co všechno se děje s banány než dojdou na pulty našich obchodů? A tohle jíme každý!

Co všechno se děje s banány než dojdou na pulty našich obchodů? A tohle jíme každý! Zdroj: entertainment.ie

Banány, zejména v Evropě, jsou velmi oblíbeným ovocem, ale když si je v obchodě dáváte do košíku, přemýšleli jste někdy nad tím, jak dlouhou cestu musely absolvovat, než se vůbec k nám na pulty dostaly?

Určitě jste také měli představu takovou, že banány uzrávají pod slunečními paprsky někde u moře a poté se převáží k nám. Banány se však pěstují na plantážích a to především v Kostarice, která má pro ně nejideálnější klimatické podmínky. A právě Kostarika patří mezi největší vývozce, co se banánu týče. Ovšem než k takovému vývozu vůbec dojde, musejí na jednu várku banánů počkat alespoň 12 až 13 týdnů než banán získá požadovanou chuť a tvar, který je žádaný.

Zdroj: kaktus.site Jakmile uběhne tato doba, sběrači kontrolují zralost i barvu banánů a jakmile jsou tyto podmínky splněny, proces sbírání pokračuje. Jistě také už z televize nebo internetu víte, že se banány sbírají ještě nezralé, respektive řečeno zelené a je to z toho důvodu, že absolvují opravdu dlouhou cestu, během které dozrávají. Kdyby se totiž posbíraly již zralé, na obchodní pulty by dorazily shnilé. Bohužel se také ale setkáte s tím, že jsou nám v obchodech nabízeny banány, které ještě dozrát nestihly a koupit tedy chuťově sladký banán je spíše sázka do loterie.

Zdroj: kaktus.site Teď se však opět vrátíme do továrny, odkud jsou banány k nám posílány. V továrně jsou zaměstnáni tzv. sběrači, kteří posbírané banány převezou do továrny, kde se roztřídí mezi „dobré“ a „špatné“. Ty banány, které splnily všechny potřebné standardy, jsou označeny specifickou nálepkou.

Zdroj: kaktus.site Zdroj: kaktus.site Tyto banány poté putují do další části továrny, kde jsou dalšími pracovníky rozdělovány do trsů, které jsou po pěti až sedmi banánech a následně opět cestují do další části továrny. Pracovníci v továrnách na banány pracují opravdu velmi tvrdě a to 10 až 12 hodin denně.

Zdroj: kaktus.site Takto rozdělené banány se nastříkají speciální látkou, která má za úkol udržet banány co nejdéle čerstvé a jestli jste si někdy na slupce banánu všimli malých bílých teček, je to právě ona látka. A v této fázi se banány ukládají do námi známých krabic s kulatými otvory, které jsou schváleny mezinárodními normami a odtud už je jen krůček k tomu, aby se dostaly k nám.

Do krabice by se mělo vejít kolem 40 trsů, kdy každý trs obsahuje zmíněných pět až sedm banánů. Pokud jsou krabice naplněny do plna, naloží se a poté se převáží do potravinových řetězců, odkud si je my přineseme až na jídelní stůl.

Autor:
Publikováno: 13. 3. 2017 10:00 Nahlásit obsah