Vánoční jídla ve světě: Co nesmí chybět na štědrovečerním stole?

Vánoční jídla ve světě: Co nesmí chybět na štědrovečerním stole?

Vánoční jídla ve světě jsou různorodá, na štědrovečerním stole se tak nemusíte setkat pouze s houbovým kubou, rybí polévkou nebo smaženým kaprem s bramborovým salátem. Zajímá vás, na jakých jídlech si o Vánocích pochutnávají třeba v Itálii, Španělsku, Řecku nebo ve Velké Británii? Tak čtěte dále!

Vánoce už pomalu klepou na dveře. Jaké pokrmy jsou nedělitelnou součástí štědrovečerní kuchyně v různých koutech světa?

Maďarsko: Tradiční halászlé

Maďarské Vánoce se neobejdou bez otevřené lahve kvalitního tuzemského vína. Prvním chodem maďarské štědrovečerní hostiny je oplatek s medem a česnekem, který se jí proto, aby v příštím roce každý člen rodiny zachoval zdraví. Druhým chodem je pikantní rybí polévka halászlé a poté – stejně jako u nás – následuje smažená ryba s bramborovým salátem.

Polsko: Dvanáct chodů

Polská štědrovečerní hostina má celkem dvanáct chodů, což symbolizuje počet měsíců v roce a počet apoštolů. Které pokrmy nesmí v Polsku na štědrovečerním stole chybět? Hlavním jídlem je smažená ryba (kapr, sleď nebo jeseter).  Součástí štědrovečerní hostiny je také boršč, zelňačka či rybí polévka. Tradičně se podávají také tzv. uszky, což jsou taštičky s houbami, které svým tvarem připomínají uši. Své místo na polském štědrovečerním stole mají i pirožky se zelím a houbami a dále makové koláče, nejrůznější druhy cukroví či sušené ovoce.

Velká Británie: Krocan s nádivkou

Štědrovečerní hostina ve Velké Británii připadá na 25. prosince a bývá podávána přesně v pravé poledne. Hlavním chodem bývá pečený krocan s kaštanovou nádivkou se zeleninou a omáčkou, často se servíruje také jehněčí.Ve Velké Británii patří na sváteční stůl také tradiční vánoční puding polévaný Brandy.

Austrálie: Hurá na piknik

To Australanům můžeme opravdu závidět. Vánoční hostina se totiž v Austrálii tradičně pořádá přímo pod otevřeným nebem, a to formou pikniku. Co na této hostině nemůže chybět? Australská piva, australská vína, ovocné šťávy, studené obložené mísy, chlazené ovocné a zeleninové saláty nebo sladké dorty a zákusky. Často nechybí ani meloun. Vzhledem k tomu, že Austrálie byla britskou kolonií, někteří Australané si na Štědrý večer dají k večeři ještě jako dezert teplý švestkový nákyp s hrozinkami a ořechy polévaný vaječným koňakem. 

Belgie: Vánoční poleno

K tradičním vánočním jídlům patří v Belgii ryby, mořské plody a krocan. Typickým vánočním dezertem je pak tzv. vánoční poleno (vlámsky kerststronk a francouzsky la bûche de Noël), což je měkká, pěnovitá roláda naplněná krémem a zvenčí ozdobená čokoládou.

Dánsko: Večeře s překvapením

Sladkovodní rybu na dánském štědrovečerním stole opravdu nečekejte. Tradiční součástí štědrovečerní hostiny je zde husa, kachna, případně vepřová pečeně s červeným zelím a dále pak opepřená treska s ředkvičkou, pivní chléb, teplá šunka, hnědé koláčky nebo horká rýže zalitá studeným mlékem. Speciálním dánským štědrovečerním dezertem je rýžový nákyp se zapečenou mandlí, jejíž nálezce dostane zvláštní dárek.

Švédsko: Typické speciality

Hlavním chodem švédských Vánocí je sušená treska s bílou omáčkou. Dále se podává tzv. vörtbröt, tedy kořeněný chléb s hřebíčkem a zázvorem. Vánočními specialitami jsou ve Švédsku i malé klobásky zvané julkorv nebo vařené fazole se slaninou a cibulí.  

Itálie: Tradiční panettone

Proslulou součástí italské štědrovečerní hostiny je  vánoční bábovka s rozinkami a kandovaným ovocem zvaná panettone. K tradičním italským štědrovečerním hlavním chodům patří především jehněčí s rozmarýnovými brambory a artyčoky nebo večeře o několika chodech na bázi mořských ryb.

Řecko: Bohatá vánoční hostina

Také na řecké vánoční hostině, která se koná 25. prosince, byste si určitě pochutnali. Jde totiž o jednu z řeckých nejbohatějších hostin v roce, na níž se zpravidla podává krůta s kaštanovou nádivkou, mleté maso a piniové oříšky, často se peče také sele, jehně a ryby, anebo se konzumují plody moře.

Německo: K Vánocům patří sladká štola

Stejně jako u nás je nedělitelnou součástí německé štědrovečerní večeře ryba. K německým Vánocům patří plněný kapr, pečená štika nebo candát na roštu. Nejoblíbenějším vánočním chodem je zde ovšem kachna nebo husa s červeným zelím a bramborovým knedlíkem s jablky. Často nechybí ani konšelská mísa obsahující kousky vepřové pečeně, uzeného masa, husy, kachny, krůty či klobás. A jaký dezert se v Německu podává na Vánoce nejčastěji? Jednoznačně vánoční máslová štola s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.

 Rakousko: Je libo kapra?

Asi čtvrti Rakušanů mají stejně jako my na Štědrý večer kapra s bramborovým salátem. Ostatní dávají přednost vídeňským vepřovým řízkům, krůtě či kachně. Na štědrovečerní stole navíc nesmí chybět vánočka, štrúdl či tzv. kletzenbrot, což je chléb s křížalami.

 Francie: Delikatesy pro gurmány

Mezi tradiční jídla na francouzském štědrovečerním stole patří bezesporu krůta. Často nechybí foie gras, což jsou ztučnělá játra hus a kachen, která jsou právě ve Francii považována za delikatesu. Na Vánoce si Francouzi rádi pochutnají také na burgundských šnecích a lanýžích. Vše je samozřejmě doplněno kvalitním vínem. Jako dezert se (podobně jako v Belgii) podává buche de Noel. Přesné vánoční menu pak ve Francii odpovídá krajovým zvyklostem.

 Španělsko:  Sladkosti z mandlí

Jaká jídla jedí Španělé o Vánocích nejčastěji? Může to být krůta, jehněčí, vepřové, kachna nebo mořské plody. Vše je přitom krajově podmíněno. Proslulé jsou také španělské vánoční sladkosti. Jde třeba o las figuras de mazapan (marcipánové figurky), los polvorones (sádlové cukroví) nebo los turrones (sladkosti z mandlového nugátu). 

USA: Typický krocan

Američané si o Vánocích zpravidla pochutnávají na pečeném krocanovi, kachně, huse nebo šunce polité brusinkovou omáčkou. Jako dezert se podává biskupský chlebíček, dýňový koláč, ovocný pudink polívaný brandy, anebo koláčky nadívané kandovaným ovocem.

Galerie Vánoční jídla ve světě: Co nesmí chybět na štědrovečerním stole? Vánoční jídla ve světě: Co nesmí chybět na štědrovečerním stole? Prohlížet galerii
Autor:
Publikováno: 3. 12. 2018 09:39 Nahlásit obsah
Loading...