Ayran – osvěžující východní nápoj

Ayran – osvěžující východní nápoj

Chcete se v létě osvěžit, doplnit potřebné minerály a zároveň i trochu zahnat hlad něčím zdravým? Vyzkoušejte ayran, slaný jogurtový nápoj východního původu, který si již můžete koupit i v České republice nebo si ho sami doma vyrobit. Hodí se k jakémukoli jídlu.

Ayran (ajran) je nápoj z jogurtu, vody a soli. Právě přidaná sůl konzervuje jogurt a zaručuje tak trvanlivost nápoje ve vyšších teplotách.

Ayran je oblíbený na Blízkém východě, ve Střední Asii a na Balkáně. Lidé si však ajran spojují nejčastěji s Tureckem, kde se s ním setkáte v každé restauraci a konzumuje se zde v opravdu velkém množství. Nalezli byste ho dokonce i ve všech fastfoodech, kde značně konkuruje slazeným syceným nápojům. Ajranu se vyrábí více druhů, vybrat si můžete například nadýchanou variantu s pěnou nebo naopak silnou hustou bez pěny, vyrábí se zejména z kravského mléka, ale setkat se můžete i s mlékem kozím nebo ovčím.

Existují i různé obměny základní varianty, místo části vody může být použita okurková šťáva, lidé z některých oblastí přimíchávají do tohoto nápoje česnek nebo najemno nasekané lístky máty. Například v Pákistánu se ajran konzumuje v perlivé podobě.

Nápoj se podává chlazený, konzumuje se jak ke slaným pokrmům včetně těch masitých, tak i ke sladkým. V zemích, kde je ayran velmi oblíbený, se popíjí úplně ke všemu.

V České republice si jej můžete zakoupit zejména ve stáncích s kebabem, ve kterých se prodává ajran dovezený ze zahraničí, případně v obchodech s východními potravinami. Naleznete ho však už i v některých supermarketech (zde spíše jako český výrobek).

Chcete si vyrobit ayran doma?

Dobře smíchejte bílý jogurt se studenou vodou v poměru 2:1, pokud chcete nadýchanou variantu, použijte šlehač nebo mixér.

Osolte podle chuti (někdo dává lžičku soli na litr nápoje, někomu to přijde moc) a nechte dobře vychladit.

Vyzkoušet také můžete ochucený ayran s prolisovaným česnekem, jemně nasekanou mátou nebo koprem.

Pokud máte rádi jogurtové a další mléčné nápoje, podívejte se také na článek o kysaných mléčných výrobcích.

Autor:
Publikováno: 19. 5. 2013 00:00 Nahlásit obsah
Loading...