Berete si restaurační jídlo v plastových krabičkách domů? Po přečtení tohoto článku si to rozmyslíte

Berete si restaurační jídlo v plastových krabičkách domů? Po přečtení tohoto článku si to rozmyslíte Zdroj: Shutterstock.com

Návštěva restaurace je vždy velmi příjemným zážitkem. A co s nedojedeným jídlem? Přece si ho nechat zabalit na doma! Většina podniků používá k zabalení jednorázové polystyrenové krabičky, které ovšem představují skryté nebezpečí pro vaše zdraví. Tyto krabičky totiž mohou do jídla v horku vypouštět škodlivé toxiny. A problém je rázem na světě.

Vyznavači restauračního a bistrového jídla "s sebou" možná zapláčou. Některé jednorázové polystyrenové krabičky a polystyrenové menuboxy, které patří i k nejoblíbenějším obalům na jídlo do práce nebo na výlet, totiž obsahují zdraví nebezpečné látky. Ty se zejména během vyšších teplot a vlivem kyselého prostředí uvolňují v menších dávkách do jídla.

Víte, že všechny polystyrenové krabičky jsou určeny jenom na krátkodobé použití, jídlo by v nich podle hygieniků nemělo být uloženo déle než čtyři hodiny.

Zdroj: Shutterstock.com Polystyrenové obaly pro vás představují i další nebezpečí. Zvlášť pokud jste zvyklí si v nich přinesené jídlo ohřívat ještě v mikrovlnce. Tímto způsobem hazardujete se zdravím ještě víc, neboť si můžete být jistí, že toxiny z obalu se během ohřevu do jídla skutečně uvolní. Proto se držte alespoň tohoto pravidla: Chcete-li si jídlo z restaurace ohřát, raději jej vždy přendejte z polystyrenové krabičky na talíř.

Podle vědců z americké Univerzity George Washingtona obsahují polystyrenové obaly a také fastfoodové plastové obaly rovněž zdraví nebezpečné látky ftaláty. Jde o organické sloučeniny, které se používají ke zvýšení ohebnosti a trvanlivosti plastů. Čím nám ftaláty vůbec škodí? Narušují náš hormonální systém, podporují vznik rakoviny prsu, cukrovky 2. typu, astmatu a způsobují i potíže s plodností.

Zdroj: Shutterstock.com Podle vědců z washingtonské univerzity jídlo připravované doma obsahuje ftalátů mnohem méně. "Největší rozdíl jsme zjistili hlavně u náctiletých. Ti, kteří se stravovali ve fastfoodech nebo preferovali jídlo s sebou, měli v těle až o 55 procent vyšší hodnotu ftalátů než jejich vrstevníci, kteří pravidelně jedli doma," uvedla členka výzkumného týmu washingtonské univerzity Ami Zotaová.

Autor:
Publikováno: 11. 10. 2018 17:00 Nahlásit obsah
Loading...