Chudokrevnost: Jak se jí zbavit?

Chudokrevnost: Jak se jí zbavit?

Říkají vám ostatní, že jste až příliš bledí? A cítíte se navíc unavení? V tom případě si raději nechte u lékaře vyšetřit krevní obraz. Existuje totiž možnost, že trpíte chudokrevností neboli anémií. Podle toho, zda je chudokrevnost způsobena nedostatkem železa, nebo vaše zdravotní obtíže mají jinou příčinu, vám lékař navrhne také konkrétní léčbu.

Příznaky chudokrevnosti

Co je pro chudokrevnost typické? Snížený počet červených krvinek nebo červeného krevního barviva v krvinkách neboli hemoglobinu, který distribuuje do plic a po celém lidském těle kyslík. Organismus člověka trpícího chudokrevností tím pádem nemá dostatek kyslíku, což s sebou přináší únavu a slabost.

Dalšími příznaky chudokrevnosti je podrážděnost, zmatenost, závrať či apatie. Anemický člověk se rovněž často potýká s afty v ústech, lámáním nehtů a padáním vlasů.   

Příčiny chudokrevnosti

Jednou z hlavních příčin chudokrevnosti je nedostatek železa. Děje se tomu zvlášť u lidí, kteří se potýkají s dlouhodobými ztrátami krve. Nejohroženější skupinou jsou přitom ženy se silnou menstruací nebo všeobecně lidé s hemeroidy, vředovým onemocnění žaludku či střev nebo rakovinou tlustého střeva.

Za vznik anémie je zodpovědný také nedostatek vitaminu B12. Toto onemocnění ovšem může vzniknout i z nedostatku kyseliny listové. Obě tyto látky se totiž podílejí na tvorbě červených krvinek. Tímto typem chudokrevnosti jsou nejčastěji ohroženi lidé holdující alkoholu a cigaretám, lidé starší padesáti let a také těhotné a kojící ženy.

Na vzniku chudokrevnosti se ovšem mohou podílet i některé dědičné nemoci, konzumace nevhodných léků, drog a jedovatých látek, anebo rakovina, revmatoidní artritida či lupus.

Boj proti chudokrevnosti

Co v boji proti chudokrevnosti pomáhá? Kromě potravinových doplňků, které vám předepíše váš ošetřující lékař (tj. železo, nebo kyselinu listovou a vitamin B12), začněte jíst – podle typu chudokrevnosti, jímž trpíte – rovněž stravu bohatou na železo, nebo na kyselinu listovou a vitamin B12. V kterých potravinách tyto látky naleznete?

  • Železo: červené maso, játra, ořechy, sušené ovoce, sušené fazole
  • Kyselina listová: špenát, hlávkový salát, chřest, pšeničné klíčky, citrusové plody, játra
  • Vitamin B12: červené maso, játra, vejce, ryby, sýry

Pokud trpíte chudokrevností, pomohou vám i bylinky, které běžně najdete v přírodě. A to především:

  • Kopřiva dvoudomá
  • Smetánka lékařská (pampeliška)
  • Jetel luční
Autor:
Publikováno: 16. 4. 2013 00:00 Nahlásit obsah