Existují ženy, které po porodu sní placentu. Co tento nový trend způsobí s tělem?

Existují ženy, které po porodu sní placentu. Co tento nový trend způsobí s tělem? Zdroj: Shutterstock.com

Každé ženě, která se připravuje na porod i mateřství jistě neunikl nový trend – pojídání placenty. Některým ženám při této představě udělá žaludek několik salt a jiné na tuto praktiku z hlediska zdraví nedají dopustit.

Ačkoliv se v západních kulturách tento trend nemůže pyšnit oblibou, v tradiční čínské medicíně se placenta užívá od 16. století zcela běžně a je to také velmi populární. Pokud však patříte mezi ty méně zasvěcené do tohoto odvětví, není zcela od věci na začátku napsat, co to placenta vůbec je a proč se ženy do jejího pojídání pouští.

Placenta je orgán, který v ženském těle, přesněji v děloze, vznikne jen dočasně pro rostoucí miminko. K plodu je připoutána pupeční šňůrou, ze které získává miminko všechny životně důležité živiny a také ze svého metabolismu touto cestou odvádí zplodiny.

Placenta je naprosto přirozenou součást těhotenství, bez které by to jednoduše řečeno nikdy nešlo a její funkce je pro nastávající maminku i dítě nesmírně důležitá. Těsně po porodu se placenta okamžitě odstraňuje pryč.

Nemyslete si však, že novopečená maminka sní placentu bezprostředně po porodu. K jejímu zpracování existuje mnoho receptů, jak si placentu „naservírovat“. Některé více odvážnější matky si ze syrové placenty dokonce vytvoří koktejl. Ovšem pro ty, kterým tato představa není příliš příjemná, existují i metody, díky kterým si můžete z placenty vytvořit tablety, homeopatika či zázračné tinktury.

Zdroj: Shutterstock.com Proč ale vůbec placentu konzumovat? Když se placenta oddělí od děložní stěny, způsobuje to nepříjemné krvácení, které se u rodičky dostavuje 3 až 6 týdnů po porodu. Avšak ženy, které po porodu užívaly v jakékoliv formě placentu, krvácely podstatně méně a kratší dobu. Placenta totiž obsahuje kmenové buňky a růstové hormony, které jsou v tomto případě klíčové. Placenta totiž obsahuje mnoho důležitých látek:

  • železo, které usnadňuje absorpci kyslíku v buňkách
  • vitamin B6, jenž pomáhá při tvorbě protilátek
  • vitamin E, který podporuje hojení
  • hormon oxytocin usnadňuje kojení, snižujíce poporodní krvácení a napomáhá děloze se po porodu zotavit
  • hormon CRH, který dokáže snížit stres
  • hormon prolaktin zvyšuje produkci mateřského mléka
  • bílkovinu cytokin, která podporuje regeneraci poškozených buněk a tkání v těle

Překvapivě podle všeho zpracovaná placenta nemá vůbec žádnou chuť ani vůni, a to ani v případě koktejlu, do kterého se samozřejmě přidávají, kromě syrové placenty, i jiné ingredience.

Jaký názor na to máte vy? Pustily byste se do něčeho takového? Podělte se s námi o vaše názory v komentářích níže!

Autor:
Publikováno: 5. 12. 2017 10:54 Nahlásit obsah