Jak správně sušit šípky: Přírodní vitaminy zachováte díky troubě i sušičce

Jak správně sušit šípky: Přírodní vitaminy zachováte díky troubě i sušičce Zdroj: Shutterstock.com

V říjnu nastává vhodný čas na sběr šípků. Tyto červené plody vynikají vysokým obsahem vitaminu C i blahodárným vlivem na imunitu. Abyste čaj z šípků mohli popíjet celou zimu, měli byste si je nejprve nasušit. Při sušení šípků v troubě či sušičce dbejte na správnou dobu i teplotu, jedině tak zachováte v plodech co nejvíce přírodních vitaminů.

Kdy sklízet šípky

Do sběru červených plodů růže šípkové se pusťte v průběhu října. Měli byste jej stihnout dříve, než přijdou první mrazíky. Pokud již budou šípky přešlé mrazem, ztratí tolik důležité vitaminy a minerální látky. Šípky, které si natrháte, by měly být plně červené a tvrdé. Měkkým a nahnědlým plodům se při sběru vyhněte.

Co všem šípky nabízejí vašemu zdraví? Obsahují vysoké množství vitaminu C. Tyto červené plody jsou dále bohaté na provitamin A, vitaminy B a K, kyselinu jablečnou a citronovou a také na draslík, sodík, fosfor, železo, vápník či hořčík.

Zdroj: Shutterstock.com Sušení šípků má svá pravidla

K sušení šípků použijte ideálně troubu nebo sušičku ovoce. Tyto červené plody přitom můžete sušit jak celé, tak namleté či nasekané. Pamatujte navíc, že šípky byste měli v troubě nebo sušičce sušit při maximální teplotě 60 stupňů Celsia. V případě, že je budete sušit při vyšší teplotě, mohou opět přijít o cenné látky. 

Tip: V troubě šípky sušte na plechu, který si vyložíte pečicím papírem. Při tomto pomalém sušení mějte v troubě zapnutý větrák a pootevřená dvířka.

Jak poznáte, že je šípek usušený

Usušený šípek by měl mít krásnou tmavočervenou barvu. Pokud jej stisknete, měl by se drolit nebo rozpadat. V žádném případě by neměl být měkký a uvnitř vlhký, v tomto případě pokračujte v sušení ještě dál.

Zdroj: Shutterstock.com Jakým způsobem skladovat sušené šípky

Sušené šípky, za kterých si v průběhu podzimních a zimních měsíců můžete připravit lahodný čaj, skladujte v temnu v uzavíratelné skleněné dóze. V žádném případě usušené šípky nedávejte do igelitových sáčků, ve kterých by se zapařily a následně zplesnivěly. 

Recept na šípkový čaj

Tři kávové lžičky sušených šípků rozdrťte kuchyňským válečkem a přesypte do 250mililitrového hrníčku. Šípky zalijte vroucí vodou a hrníček přikryjte talířkem. Směs nechte 15 minut vyluhovat a poté ji přelijte přes plastové sítko. Šípkový čaj dle chuti doslaďte pravým včelím medem.

Autor:
Publikováno: 21. 10. 2020 09:47 Nahlásit obsah