Jarní bylinky v kuchyni: Pochutnejte si na sedmikráskách, medvědím česneku či bršlici kozí noze

Jarní bylinky v kuchyni: Pochutnejte si na sedmikráskách, medvědím česneku či bršlici kozí noze Zdroj: Pixabay

Kdo by nemiloval jaro? Během tohoto ročního období se po dlouhé zimě probouzí příroda a všechno kolem raší a kvete. Krásu jara můžete vnímat všemi smysly. Nejen zrakem, čichem, hmatem a sluchem, ale i chutí. Už jste některé jarní bylinky a květiny vyzkoušeli v kuchyni? Máme pro vás tipy na rostlinky, na kterých si stojí za to pochutnat.

Již naši předkové věřili tomu, že mladé jarní bylinky v sobě ukrývají mocnou sílu, která našemu tělu dodává po zimě spoustu energie. Některé jarní bylinky tak můžete přidávat do zeleninových salátů, smoothie či pomazánek. Hodí se také do nádivky nebo nasekané do polévek. Z některých jarních bylinek je rovněž vynikající pesto. Které jarní bylinky jsou v kuchyni ty nejlepší?

Sedmikráska chudobka a violka vonná: Voňavé jarní květiny na talíři

Drobné kvítky sedmikrásky chudobky rozeseté po trávníku nejen pěkně vypadají, ale i dobře chutnají. Přidejte si je do zeleninových či ovocných salátů. Květy sedmikrásky chudobky můžete dozdobit také polévky nebo sladké dezerty.

Podobným způsobem lze na jaře využít také fialové kvítky violky vonné. Jsou výborné k dozdobení moučníků i salátů. Když je zamrazíte v kostce ledu, najdou využití i v domácí limonádě. 

Zdroj: Pixabay Kopřiva dvoudomá: Je libo špenát, polévka nebo nádivka?

Mladé lístky kopřivy dvoudomé jsou již po staletí vyhlášenou a zdravou pochoutkou. Kopřivu si můžete připravit na způsob špenátu. Výborná je také kopřivová polévka. Některé kuchařky nedají na kopřivu dopustit i jiným způsobem: Přidávají ji například do jarní nádivky.

Medvědí česnek nachází uplatnění ve studené i teplé kuchyni

Snad nejoblíbenější jarní bylinkou v Česku je medvědí česnek. Když utrhnete list této bylinky a promnete jej mezi prsty, ucítíte typickou česnekovou vůni. Medvědí česnek, který obsahuje spoustu cenných látek, můžete využít jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Například takovému chlebu s máslem a nasekaným medvědím česnekem se na jaře jen tak nic nevyrovná.

Z medvědího česneku si můžete připravit také chutnou polévku, ale i francouzský koláč quiche. Tuto jarní bylinku lze přidat i do zeleninového salátu či pomazánky. Z medvědího česneku se rovněž dělá pesto či bylinkové máslo.

Víte, že? Svou chutí připomíná česnek také další jarní bylinka zvaná česnáček lékařský. Konzumujte jej začerstva, dejte si jej třeba na chleba s máslem.

Zdroj: Pixabay

Popenec obecný: Má výraznou a mírně peprnou chuť

Spousta z nás považuje popenec obecný za plevel. Tato aromatická bylinka, pro kterou jsou typické drobné fialové kvítky, má výraznou a mírně peprnou chuť, kterou stojí za to vyzkoušet. Hodí se do zeleninových salátů nebo do bylinkového pesta. Nasekaným popencem můžete také dochutit polévku.

Bršlice kozí noha: Ideální na chleba s tvarohem

Také bršlice kozí noha často roste na zahradách bez povšimnutí jako plevel. Mladé lístky této bylinky však báječně chutnají, zkuste je konzumovat ještě před rozkvětem. Bršlici kozí nohu přidejte například do zeleninových salátů či jarní nádivky nebo si připravte chleba s tvarohem, na který nasekáte právě tuto oblíbenou jarní bylinku.

Autor:
Publikováno: 30. 3. 2021 09:23 Nahlásit obsah