Mezinárodní den kávy si každoročně připomínáme 1. října: Kde se tento nápoj vzal, na jaké způsoby jej pijeme a co přináší našemu zdraví

Mezinárodní den kávy si každoročně připomínáme 1. října: Kde se tento nápoj vzal, na jaké způsoby jej pijeme a co přináší našemu zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Káva patří k nejoblíbenějším nápojům na světě. Statistiky říkají, že lidé každý den vypijí až miliardu šálků. Jako oslavu pití tohoto voňavého moku vyhlásila Mezinárodní organizace pro kávu na první říjnový den Mezinárodní den kávy. Tento výjimečný svátek má napomáhat také podpoře kávy, která je produkovaná a prodávaná podle standardů Fair trade.

Oslavte Mezinárodní den kávy espressem nebo capuccinem

Nezapomeňte si poznačit 1. říjen do kalendáře. Tento významný den, na který připadá právě Mezinárodní den kávy, můžete oslavit třeba lahodným espressem nebo cappuccinem. Snad každý z nás si bez tohoto nápoje s hořkou plnou chutí, výrazným aroma a povzbuzujícími účinky nedokáže představit fungovat. 

Káva je totiž bohatá na kofein, který zvyšuje krevní tlak a podporuje činnost kardiovaskulárního systému. A nejen to. Co dalšího byste měli o tomto nápoji i v rámci Mezinárodního dne kávy vědět?

Zdroj: Shutterstock.com Rozlišujeme dva typy kávy: Arabicu a robustu

Zhruba 70 procent světové produkce představuje káva typu arabica. Má intenzivnější aroma, její chuť je jemnější, ovocnější, měkčí a sladší. Naopak robusta je hořčí a má zemitější tóny. Chuť robusty vám může přijít také kyselejší a silnější. Arabica a robusta se od sebe liší i množstvím kofeinu. Konkrétně: Robusta obsahuje dvakrát více kofeinu nežli arabica.

Pravlastí kávy je Etopie

Káva je nápojem, který připravujeme z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku (jedná se tedy o semena ovoce). Pravlastí pěstování kávovníku je africká Etiopie. Na jejím území najdeme region Kaffa, ve kterém i v současnosti rostou kávovníky divoce. A právě od pojmenování tohoto regionu je pravděpodobně odvozen i název “káva”, v angličtině “coffee”.

Kávu si můžete připravit na mnoho způsobů

I během Mezinárodního dne kávy, tedy 1. října, si voňavou kávu můžete vychutnat na nepřeberné množství způsobů. Nejoblíbenější je espresso, které představuje základ pro jiné druhy káv, jako je cappuccino, lungo, caffe latte, americano nebo flat white.

K dalším způsobům přípravy kávy patří například filtrovaná káva (drip), french press, mokka press či turecká mokka. V Česku je hojně oblíbená rovněž instantní káva a tzv. turek, který se výrazně liší od turecké mokka připravované v kovové konvičce zvané džezva.

Zdroj: Shutterstock.com Káva pozitivně působí na lidské zdraví

Při pití kávy platí, že byste si ji měli dopřávat s mírou. Pokud si každý den dáte šálek nebo dva tohoto lahodného nápoje, uděláte tím i něco pro své zdraví. Jaké benefity káva konkrétně nabízí?

Urychluje metabolismus, napomáhá tak správnému vyprazdňování, udržování ideální váhy a případnému hubnutí. Šálek kávy denně vám zlepší paměť, pomůže udržet a zvýšit koncentraci, probudí váš mozek, dodá potřebnou energii a zlepší náladu. Díky kávě tak budete pracovat efektivněji a ve sportu zase podávat lepší výkony. Podle vědeckých studií pravidelná konzumace kávy snižuje rovněž riziko vzniku rakoviny, onemocnění jater, vzniku ledvinových kamenů, ale i Alzheimerovy choroby.

Při Mezinárodním dnu kávy si připomeňte další zajímavosti o tomto nápoji

  • Káva je po ropě druhou nejprodávanější komoditou na světě.
  • V současné době patří k největším producentům kávy Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
  • Kávou se můžete předávkovat. Abyste do sebe dostali smrtelnou dávku kofeinu, museli byste ovšem vypít zhruba 80 šálků kávy po sobě.
  • Přínos kofeinu je pro lidské tělo nejlepší, pokud si šálek kávy dopřejete mezi 9:30 a 11:30 dopoledne.
  • Když si do kávy dáte mléko nebo smetanu, snížíte tím účinek kofeinu.
Autor:
Publikováno: 30. 9. 2020 09:51 Nahlásit obsah