Následujícím potravinám původem z Číny se raději vyhněte obloukem

Následujícím potravinám původem z Číny se raději vyhněte obloukem Zdroj: Shutterstock.com

Tím, že je Čína jedním z největších producentů potravin na světě a často jsou její výrobky o dost levnější, než ty z jiných zemí, může se pyšnit velkou oblíbeností mezi nakupujícími. Jenže cena by měla být až na poslední příčce, podle které bychom měli daný výrobek vybírat.

Mnohem důležitější než samotná cena produktu je jeho kvalita, což bohužel ve většině případů u výrobků z Číny chybí. Často jsou jejich potraviny plné chemikálií, toxinů či jsou určitým způsobem genetický modifikované. Jaké produkty jsou však ty nejhorší z nejhorších a proč se jim vyhýbat obloukem?

Jablečný džus

Největší množství jablečného džusu je produkováno z Číny a importováno především do Severní a Jižní Ameriky, avšak i na pultech evropských obchodů jsou k dostání a bohužel velmi hojně prodávány právě kvůli nízké ceně. Bohužel při bližším prozkoumání by konzument zjistil, že právě v těchto levných džusech se vyskytuje vysoký obsah pesticidů, které jsou obsaženy v čísnkých jablkách.  

Ryby

V obchodech můžeme koupit nejrůznější druhy ryb a až z 80% jsou tyto ryby dováženy právě z Číny. Ačkoliv vypadají velmi chutně, obsahují vysoké množství hormonů, které urychlily jejich růst. Navíc jsou tyto ryby chovány v nevhodných podmínkách. Voda, ve které dané ryby žijí, je znečištěná a tyto ryby bývají krmeny odpadem či dokonce i výkaly.

Česnek

Před nějakou dobou byl čínský česnek ohromně oblíbený hlavně kvůli ceně a kvůli tomu, že byl několikanásobně větší, nežli klasický český česnek. Jak se však později ukázalo, za jeho vzhledem, tedy velikostí a krásně bílou barvou, stály postřiky, které obsahovaly chemické sloučeniny, které měly pro člověka karcinogenní účinky.

Zdroj: Shutterstock.com

Rýže

Již v roce 2013 světová zdravotnická organizace varovala, že některé továrny v Číně začaly do běžné rýže přimíchávat kousky bílého plastu, kterého si člověk při jídle ani nevšimne. Navíc je tato rýže plná kadmia, což je toxická sloučenina.

Hrášek

Pokud na tržnici uvidíte nádherně zelený hrášek, vzpomeňte si na tyto řádky. Hrášek vypěstovaný v Číně zpomaluje vstřebávání vápníku a dokonce zvyšuje riziko vzniku rakoviny. A jak poznat škodlivý hrášek? Je to jednoduché – stačí jej uvařit. Když jej totiž uvaříte, hrášek se začne všech škodlivin a přebytečného barviva zbavovat a zbude po něm jen nepřirozeně zelená voda.

Houby

U hub je to podobné jako u jablek, také jsou plné pesticidů. Bohužel zatím nikdo nekontroluje v jakých podmínkách houby rostou a čím jsou ošetřovány. Ačkoliv na první pohled vypadají čínské žampiony chutně a jsou veliké, nic kladného vám nepřinesou.

Až tedy příště půjdete do obchodu, dobře se podívejte, odkud váš vybraný produkt pochází a raději zvolte jinou variantu.

Autor:
Publikováno: 5. 2. 2018 14:34 Nahlásit obsah

Loading...