Protikvasinková dieta, účinný lék na chronickou kvasinkovou infekci

Protikvasinková dieta, účinný lék na chronickou kvasinkovou infekci Zdroj: shutterstock.com

Netušíte, co se skrývá pod pojmem kvasinková infekce? Pak patříte mezi ty šťastnější. Uvádí se totiž, že potíže s ní má minimálně jednou během života až 75 % žen. Část z nich také bohužel pozná její chronické stadium, kdy běžné léky nezabírají. Účinným likvidátorem pak může být protikvasinková dieta.

Kvasinkovou infekci způsobuje kvasinka candida albicans, která se běžně vyskytuje v našem těle a nijak neškodí. Při jejím přemnožení však vzniká kandidóza, kvasinková infekce, která se projevuje pálením, svěděním, zarudnutým intimních partií a bělavým hrudkovitým výtokem. Chronická forma je doprovázena oslabeným imunitním systémem, bolestmi hlavy, chronickou únavou, kožními mykózami, špatnou kvalitou vlasů a nehtů, alergiemi, průjmy, pálením očí a abnormální chutí na sladké.

Jedním z prokázaných způsobů, jak s chronickou kvasinkovou infekcí bojovat, je držet takzvanou protikvasinkovou dietu, která v podstatě znamená změnu našich stravovacích návyků. Neslouží tedy k redukci váhy. Aby byla dieta účinná, doporučuje se držet ji minimálně tři až šest měsíců.

Zdroj: shutterstock.com

Základním stavebním kamenem protikvasinkové diety je vyloučení cukrů a bílé mouky. A jaká jsou další pravidla protikvasinkové diety?

1. Na prvním místě jídelníčku by měla být čerstvá zelenina. Velmi vhodné je bílé kysané zelí, brokolice, cibule, celer, řepa, česnek, papriky, mrkev a kedluben, kapusta, křen, květák, okurky, olivy, rajčata, špenát a ředkvičky. V omezené míře pak brambory. Naopak nevhodná je jakákoliv nakládaná zelenina ve sladkovodním nálevu, kukuřice a hotové výrobky z brambor.

2. Součástí protikvasinkového jídelníčku je také ovoce, ideálně citrusy a kyselá jablka a hrušky. Dále můžeme konzumovat jahody, ananas, meruňky, nektarinky, višně a třešně. Díky vysokému obsahu cukru dieta neobsahuje banány, melouny, broskve a další sladké ovoce, včetně sušeného a kandovaného.

Zdroj: shutterstock.com

3. Co se týče masa, velmi doporučované jsou zejména ryby. Dále pak drůbeží maso, králičí, jehněčí, skopové a telecí, v menší míře hovězí. Nevhodné je vepřové a jakékoliv uzenářské výrobky.

4. Dieta vylučuje bílou mouku a výrobky z ní, jako je bílý chléb a různé koláče. Povolené jsou výrobky z celozrnné mouky, grahamové, žitné, ovesné a pohankové. Také celozrnná dlouhá rýže, rýže Basmati a červená rýže. Vhodné jsou ovesné, pohankové a jáhlové kaše, kuskus a špaldová pšenice. Povoleny jsou také luštěniny.

5. Přirozeně jsou zakázána sladidla a cukrovinky, žvýkačky a čokoláda. Není povoleno kakao, marmelády, kompoty a dochucovadla, jako je kečup, majonéza, tatarka a sójová omáčka. Vhodnými dochucovadly jsou bylinky.

6. Do protikvasinkovédiety nepatří mléko a mléčné výrobky, smetana, kysaná smetana a ovocné jogurty. Povolena je konzumace bílého jogurtu, tvaroh, kefír, podmáslí a máslo s v malé míře mozarella.

7. Co se týče nápojů, nevhodné jsou sladké nápoje, ovocné čaje, ovocné šťávy, černý čaj, káva, alkoholické nápoje, pivo a víno (vyjma suchého). Ideální je neperlivá voda, bylinkové čaje (jako je maté nebo lapacho) a zelený čaj.

Autor:
Publikováno: 23. 2. 2018 07:00 Nahlásit obsah
Loading...