Rebarbora se vrací na výsluní. V české kuchyni je součástí stovky receptů

Rebarbora se vrací na výsluní. V české kuchyni je součástí stovky receptů Zdroj: Shutterstock.com

Rebarbora se v posledních letech dostává v české kuchyni opět na výsluní. Dužnaté řapíky této rostliny, které mají specifickou chuť, můžete přidávat do buchet, koláčů či dezertů. Výborný je také jahodový džem obohacený o rebarboru. Víte ale, co vše rebarbora přináší vašemu zdraví?

Vařte a pečte pouze z řapíků, listům se vyhněte obloukem

Domovinou rebarbory neboli reveně vlnité je Tibet a Čína. Tato rostlina, která se pěstuje jako zelenina, se však v kuchyni používá spíš jako ovoce. Přidává se do koláčů, buchet, dezertů nebo marmelád. Z rebarbory se konzumují pouze řapíky (stonky), zatímco listy se kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelné nepoužívají. A to z toho důvodu, že kyselina šťavelná je pro člověka ve větším množství jedovatá.

Rebarboru kombinujte s mléčnými výrobky a sladkým ovocem

Rebarboru jezte výhradně tepelně zpracovanou, nikdy ji nekonzumujte syrovou. Vařit a péct byste přitom měli z takových řapíků rebarbory, které jsou růžové až tmavě červené. Zelenou část z nich vždy odkrojte.

Zdroj: Shutterstock.com Jakým způsobem stonky z rebarbory používat? Ideálně v kombinaci s jogurtem, tvarohem a dalšími mléčnými výrobky, které tlumí její kyselou chuť. Rebarboru dále kombinujte s ovocem, které má v sobě vyšší podíl fruktózy. Skvěle chutná dohromady s jahodami, jablky nebo hruškami.

Je libo koláč nebo cheesecake s rebarborou?

Z rebarbory si můžete upéct třeba rebarborový koláč s drobenkou nebo si připravit rebarborový cheesecake či muffiny. Rebarborou můžete plnit také kynuté buchty s tvarohem nebo tvarohový závin. Výborná je rovněž rebarborovo-jahodová marmeláda. Určitě vám zachutnají také křehké rebarborové řezy.

Řapíky rebarbory před použitím vždy omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Ještě než rebarboru dáte na koláč nebo do buchet, poprašte ji cukrem krystalem a chvíli ji poduste na troše vody. Díky tomu změkne a bude mít sladší chuť. Po tomto tepelném zpracování můžete rebarboru přidat také do kaší nebo jogurtů.

Tip: Rebarboru lze použít i naslano. Hodí se například pod pečené maso nebo do čatní.

Zdravotní benefity rebarbory

  • Rebarbora je významným zdrojem vitaminu K1, který je důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí.

  • Řapíky této rostliny obsahují rovněž vitaminy skupiny B, vitamin C, dále vápník, draslík, hořčík, mangan a vlákninu. 

Zdroj: Shutterstock.com I když je rebarbora významnou zásobárnou vitaminů, minerálů a vlákniny, není vhodná pro každého. Vyhnout by se jí měli lidé, kteří trpí na ledvinové či žlučové kameny nebo mají revma. I když do této skupiny lidí nepatříte, rebarboru byste měli vzhledem k jejímu obsahu kyseliny šťavelové, jež našemu tělu brání vstřebávání železa a vápníku, konzumovat maximálně dvakrát do týdne.

Kdy rebarboru sklízet? Ideálně ještě před letním slunovratem

Nekupujete rebarboru na farmářských trzích, ale roste vám přímo na zahradě? V tom případě se pusťte v průběhu května a června do její sklizně. Podle rad našich babiček byste ji měli mít sklizenou do letního slunovratu. Po této době je rebarbora kyselejší a pro naše tělo méně vhodná, protože se v ní vytváří vyšší množství kyseliny šťavelové.

Tip: Chcete-li si rebarboru uchovat na později, jednoduše její sklizené stonky omyjte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a zamrazte.

Autor:
Publikováno: 22. 6. 2020 10:43 Nahlásit obsah