Seznam potravin, které se po opětovném zahřátí změní na nebezpečné

Seznam potravin, které se po opětovném zahřátí změní na nebezpečné Zdroj: Shutterstock.com

Jen v málokterých rodinách se každý den vaří dvě teplá jídla. Ve většině případů si k večeři ohříváme jídlo od oběda anebo si také připravujeme jídlo na více dnů dopředu. Věděli jste však, že některé potraviny při opětovném ohřívání uvolňují toxické látky, které jsou pro nás nebezpečné?

Připravili jsme si pro vás seznam sedmi potravin, které po zahřátí mohou být pro naše tělo spíše škodlivé nežli prospěšné.

Houby

Říká se, že bychom měli houby sníst nejlépe ihned po uvaření či usmažení. Proteiny, které houby obsahují, během ohřívání mohou vytvořit škodlivé sloučeniny. Pokud si tedy tuto pochoutku chcete dopřát i několikrát denně, raději si vždy připravte čerstvé.

Olej

Během opětovného ohřívání olej začne produkovat pro naše tělo nebezpečné mastné kyseliny, které se nazývají trans-tuky. Tyto tuky mají negativní vliv na náš metabolismus a také dokonce mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny.

Rýže

V tomto případě nejde tak úplně o ohřívání, ale o uchovávání. Rýži bychom neměli po vychladnutí v žádném případě nechávat při pokojové teplotě. Ta totiž může zapříčinit nebezpečné množení bakterií. Raději proto skladujte uvařenou rýži v lednici, kde tohle riziko nehrozí.

Brambory

I u brambor jde spíše o způsob jejich skladování. Brambory obsahují bakterie, které se při tepelné úpravě zničí. Pokud je však uchováváte při pokojové teplotě, mohou se tyto bakterie začít množit a způsobit nám zdravotní potíže.

Zdroj: Shutterstock.com

Vejce

Vejce obsahuje pro naše tělo velmi cenné bílkoviny, které však při opětovném zahřátí začnou uvolňovat látky, které jsou pro nás škodlivé. Nezáleží také na tom, jestli jste si udělali volské oko, míchaná vajíčka či vajíčko natvrdo, platí to u jakékoliv přípravy.

Kuřecí maso

Jste stejně překvapení, jako my? Dokonce i kuřecí maso, stejně jako houby či vejce, obsahuje určité množství proteinů, které se při ohřátí promění z prospěšných látek na škodlivé.

Cibule

Stejně tak i řepa a celer. Tento druh zeleniny je častou surovinou, kterou přidáváme do polévek. I přesto je však jejich opětovné zahřívání velmi nebezpečné. Obsahují totiž dusičnany, které se při zahřátí přemění na dusitany, což jsou látky, které se mohou za určitých okolností podílet na vzniku rakovinotvorných nitrosaminů. 

Autor:
Publikováno: 10. 11. 2017 08:19 Nahlásit obsah