Strava podle krevní skupiny - skupina 0

Strava podle krevní skupiny - skupina 0

Snažíte se už dlouhou dobu zhubnout a stále vám kila neubývají? Býváte často unavené, trápí vás nafouklé břicho a těžkost nebo vám často bývá po jídle zle? Trápí vás alergie či jiné potíže? Nebo jen hledáte změnu a přemýšlíte, jakým jídlem své tělo nejvíc potěšíte? Řešením může být právě strava podle krevní skupiny.

Co je krevní skupina a co ji určuje?

Krev je na první pohled homogenní červená tekutina. Ve skutečnosti je však složena ze spousty jedinečných a nezaměnitelných prvků, látek a informací. Základní rozdělení typů krve podle těchto látek je do čtyř krevních skupin – 0, A, B a AB. To, co je vhodné pro lidi s jednou krevní skupinou, nemusí být vhodné pro majitele jiné krevní skupiny. Znát svoji krevní skupinu je bezesporu velká výhoda, a to nejen kvůli krevní transfúzi, která se řídí velmi přísnými pravidly. Existuje totiž řada vlastností, které jsou majitelům stejné krevní skupiny společné.

Naši krevní skupinu určují látky zvané antigeny. Ty jsou přítomny v buňkách každého živého organismu. Jeden z nich je zodpovědný za to, že máme právě tu krevní skupinu, kterou máme. Každá skupina má na červených krvinkách antigen jiný. Skupina A má antigen A, skupina B antigen B, AB antigeny oba a skupina 0 nemá antigen žádný.

Co je zdravé pro tebe, může být škodlivé pro mě

Bylo zjištěno, že mnoho potravin má schopnost aglutinovat krvinky pouze určitých krevních skupin a ostatní nechává beze změny. Aglutinace neboli shlukování znamená, že antigeny na určitou látku reagují jako na tělu nevlastní a snaží se ji zneškodnit. Tento proces chrání naše tělo před nezvanými hosty. Když se tak náš organismus brání látkám v jídle, které sníme, může nám to způsobit problémy jako je syndrom dráždivého tračníku nebo cirhózu jater. Jak se tedy správně stravovat podle vaší krevní skupiny?

Skupina 0

Krevní skupina 0 je údajně tou vůbec nejstarší, říká se jí také lovecká. Její majitelé nemají potíže s trávením živočišných bílkovin, jelikož mají kyselé žaludeční prostředí. Zato by se měli lidé se skupinou 0 vyvarovat přílišné konzumace pečiva, obilovin a těstovin. Proč? Při omezení konzumace obilí, pečiva, luštěnin a fazolí dochází u těchto lidí téměř okamžitě k váhovému úbytku. Hlavním faktorem nabírání váhy u těchto lidí je totiž pšeničný lepek.

Majitelé této krevní skupiny by si měli vzhledem ke kyselosti žaludečních šťáv dávat pozor na překyselení organismu, což může být zdroj vředů a pálení žáhy. Mají také predispozice k poruchám funkce štítné žlázy, slinivky, mají pomalejší metabolismus, nižší hladinu některých faktorů krevní srážlivosti (nedostatek vitaminu K) a sklony k artritidě.

 

Co nejíst?

Naprosto nevhodné potraviny jsou pšeničný lepek v jakékoliv formě, kukuřice, fazole, čočka, růžičková kapusta, květák a hořčice. Ty do správné výživy podle krevní skupiny 0 nepatří.

Co jíst?

Maso

Co se masa týče, je pro krevní skupinu 0 vhodné libové hovězí, jehněčí a drůbeží maso a také ryby, především ty mořské jako sleď, treska nebo makrela. Kvalitní červené maso se v jídelníčku může objevit až 6x týdně, drůbež 2-3x za týden.

Mléko & vejce

Pozor byste si měli dávat na přílišnou konzumaci mléčných výrobků a vajec, jejichž počet by neměl převýšit 4-5 vajec týdně. Prospěšnější než kravské mléko a produkty z něj je mléko kozí, popř. sojové.

Tuky & oleje

Tuky mohou být důležitým zdrojem živin a podporovat tak vylučování. Jejich výživovou hodnotu lze zvýšit, pokud se omezíme pouze na mono-nenasycené druhy. Ty mají příznivé účinky na srdce a krevní oběh a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Krevní skupina 0 dobře reaguje na oleje, především olivový, lněný a sezamový.

Luštěniny

Luštěniny byste měli omezit, hlavně pak čočku a fazole. Ořechy a semínka jsou naopak poměrně vhodné, protože doplňují rostlinné bílkoviny. Dopřávejte si vlašské ořechy a dýňová semena klidně 3-4x týdně.

 

Obiloviny

Na pečivo, těstoviny a obilí pozor - vyvarujte se konzumace lepku - tedy obilovin z pšeničné mouky. Vhodnou alternativou je chléb z naklíčených zrn event. jáhlový či žitný, ve kterém jsou lepkové lektiny zničeny již při procesu klíčení. Těstovinám a obilí se vyhýbejte pokud možno co nejvíce. Částečně vhodné jsou rýže a rýžové a pohankové těstoviny.

Zelenina

Správná strava krevní skupiny 0 by měla být bohatá na rajčata a listovou zeleninu s obsahem vitaminu K, jako je kapusta, římský salát, brokolice a špenát. Naopak omezte konzumaci lilkové zeleniny, např. brambor (nevztahuje se na batáty), které podporují vznik artritidy a kukuřice, která narušuje tvorbu inzulinu. Krevní skupina 0 je často alergická na houby.

Ovoce

Z ovoce je vhodná většina tmavočervených, modrých a červenofialových plodů, jako jsou fíky, švestky nebo blumy. Vyhýbat byste se měli kyselému ovoci.

Co se týče tekutin, vyhýbejte se kávě, černému čaji a šťávám s vysokým obsahem cukru. Vhodné jsou zeleninové šťávy, minerální voda, mátový či šípkový čaj. Pivo a víno konzumovat můžete, avšak samozřejmě s mírou.

Koření & chuťové přísady a jiné

Koření a přísady dokážou při správné kombinaci např. podpořit funkci imunitního systému, proto je nepodceňujte. Koření na bázi řas je vhodné jako zdroj jódu. Sladidla (med, cukr, melasa) vám neškodí, prospěšná je v rozumné míře i čokoláda či kakaové boby. Přísadám se pokud možno vyhýbejte a když už si musíte jídlo dochutit, čiňte tak s mírou a hlídejte si obsah tuku (např. v majonéze) a octa (v kečupu).

Autor:
Publikováno: 2. 4. 2013 00:00 Nahlásit obsah
Loading...