Vydejte se na šípky a připravte si z nich léčivé dobroty!

Vydejte se na šípky a připravte si z nich léčivé dobroty! Zdroj: Shutterstock.com

V tuto chvíli dozrávají šípky. Pokud si je půjdete nasbírat, nasušte si je na zimu nebo z nich rovnou připravte léčivé dobroty. Není tajemstvím, že šípky blahodárně působí na náš organismus. Obsahují totiž vysoké množství vitamínů a minerálních látek a jejich síla vám pomůže od chřipky, nachlazení nebo podzimní únavy.

Síla šípků je známá už od středověku

V tradičním léčitelství je síla šípků známa už od raného středověku. Není se čemu divit. Šípek je zázračným plodem podzimu, který obsahuje vysoké množství vitaminu C. Dále v něm najdete vitamin A, K nebo vitaminy řady B, dále kyselinu citronovou a jablečnou a také spoustu minerálních látek jako například draslík, sodík, železo, fosfor, hořčík nebo vápník.

Šípek jako lék

Jelikož šípky obsahují značné množství vitamínů a minerálních látek, jsou skvělým pomocníkem při léčbě nachlazení, rýmy nebo chřipky. Jejich pravidelné užívání vám navíc značně posílí imunitní systém. Takový šípkový čaj rádi popíjejí i studenti během zkouškového - šípky totiž dokážou udržet schopnost soustředit se.

Zdroj: Shutterstock.com

V jakém stavu šípky sbírat?

Pokud si chcete šípky nasbírat a následně si je nasušit, abyste po celou zimu mohli v teple domova popíjet horký šípkový čaj, vydejte se na sběr od konce září do půlky října. Právě teď nastala přímo ideální doba!

Sbírejte pouze oranžové až červené šípky, které jsou tvrdé. Právě tyto plody obsahují nejvíce vitamínů a minerálů. Samozřejmě, na šípky se můžete vydat i po prvních mrazících. Změklé šípky jsou totiž skvělé na přípravu šípkového vína.

Sušení šípků

Pokud plánujete, že si budete ze šípků vařit výhradně čaj, tyto plody podzimu sušte ideálně v sušičce. Jestli ji nemáte, použijte klasickou troubu. Šípky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a sušte je při teplotě kolem 60 stupňů Celsia. Pozor, šípky nesmí zhnědnout, během sušení by měly získat tmavočervenou barvu!

Tip: Šípky můžete sušit celé, ale i půlené nebo nasekané. 

Recepty ze šípků

Červené plody podzimu napěchované množstvím vitaminů a minerálů lze nejen sušit. Z čerstvých šípků si můžete připravit také chutné, ale zároveň léčivé dobroty. Před samotným zpracováním šípky nejprve očištěte. Šípky - jeden po druhém - zbavte stopek, podélně je rozřízněte, vyškrabte zrníčka a chlupky. Nakonec takto očištěné šípky pořádně opláchněte ve vodě.

Zdroj: Shutterstock.com

Šípkový sirup

Ingredience: 1 kg očištěných šípků, 1 kg cukru, 1,5 l vody, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Šípky nakrájejte na co nejmenší kousky nebo rozdrťte tyčovým mixérem.  Tuto šípkovou směs nechte odstát v chladu zhruba 5 hodin, aby se do vody vyplavily léčivé látky ze šípků. Následně tuto směs přiveďte k varu a vařte na mírno 10 minut. Poté hrnec se šípkovou směsí opět dejte do chladna a louhujte dalších 12 hodin. Následně ji přeceďte přes plátno, přidejte do ní 1 kg cukru a kyselinu citronovou. Sirup opět přiveďte k varu. Ještě teplý jej nalévejte do skleněných lahví, které poctivě zavíčkujte. Sirup uložte do chladna (třeba do ledničky), nemusíte jej zavařovat. 

Tip: Šípkový sirup si můžete přidávat do čaje, anebo jej naředit vodou a zakapat citronem. Každopádně během podzimu a zimy skvěle posílí vaši imunitu, takže zbytečně nemusíte v lékarně kupovat přípravky, které slibují podobný účinek!

Šípková marmeláda

Ingredience: 1 kg šípkového protlaku, 500 g cukru, voda

Postup: Do hrce vsypte očištěné šípky (zhruba 1,2 kg), zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Šípky uvařte doměkka, následně propasírujte - vznikne vám tak šípkový protlak. Protlak opět vložte do hrnce a přidejte k němu cukr. Na 1 kg šípkového protlaku použijte 500 g cukru. Za mírného varu směsí míchejte. Šípkovou marmeládu ještě za horka plňte do čistých skleniček - zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru.

Tip: Šípkovou marmeládu využijete také při přípravě šípkové omáčky.

Šípkové víno

Ingredience: 1,5 kg očištěných šípků přešlých prvním mrazíkem, 1,4 kg cukru, 3 l vody, 3 ks hřebíčku, 3 ks nového koření, 1 celá skořice

Postup: Ve 3 litrech vody svařte všechen cukr. Do velké sklenice vsypte očištěné šípky, které následně zalijte vychladlým cukrovým nálevem. Do směsi přidejte hřebíček, nové koření a skořici. Lahev zakryjte papírem na pečení a důkladně zavažte. Tuto šípkovou směs nechte stát na chladném, tmavém místě celkem tři měsíce. Že je víno hotové, poznáte tak, že šípky klesly ke dnu a víno je číré. Poté jej přečerpejte do lahví a nechte ustát.

Šípkový likér

Ingredience: 0,5 kg očištěných šípků, 1,5 l vodky, 1 celá skořice, kůra z poloviny pomeranče, 2 lžíce třtinového cukru, 150 ml vody

Postup: Šípky, skořici a pomerančovou kůru nechte macerovat ve vodce zhruba 2 týdny. Následně ve 150 ml vody svařte 2 lžíce třtinového cukru a tuto vychladlou směs smíchejte se scezeným šípkovým macerátem. Šípkový likér nalijte do láhve a zazátkujte. 

Autor:
Publikováno: 4. 10. 2017 12:03 Nahlásit obsah
Loading...