Vyhoďte alobal, je pro nás nebezpečný!

Vyhoďte alobal, je pro nás nebezpečný! Zdroj: footage.framepool.com

Hliníková fólie čili alobal je rozšířeným pomocníkem v našich domácnostech. Nejčastěji ho využíváme v kuchyni k zabalení potravin a v posledních letech i k oblíbenému grilování. Jenže jak už je vidno z názvu, alobal obsahuje hliník, který může být pro naše tělo nebezpečný.

Obecně vyhnout se hliníku je v dnešní době téměř nemožné - je obsažen v kosmetických přípravcích, v obalech na potraviny, v lécích nebo v perlivých nápojích. V rozvojových zemích se stále používá hliníkové nádobí a příbory. Pokud se dobře neinformujete a přímo nevyhledáváte potraviny a výrobky bez obsahu hliníku, téměř každý den do sebe "nasáknete" stopové množství.

 Foto: hiluminium.com

Tělo se hliníku umí přirozeně zbavit, ovšem větší množství zatěžuje ledviny. Pro osoby s nemocnými nebo plně nefunkčními ledvinami pak může být hliník velký problém. Egyptská vědkyně zabývající se chemií, Ghad Bassionová tvrdí: "Tím, že zabalíte potraviny do alobalu a poté grilujete, hliník se teplem uvolňuje rychleji a je poté obsažen v udělaném jídle." Bylo prokázáno, že se hliník více uvolňuje v kyselých a kořeněných potravinách než v těch zásaditých nebo obsahujících alkohol.

Světová zdravotnická organizace zveřejnila bezpečné množství hliníku, které tělo může denně přijmout - jedná se o 40 mg na jeden kilogram váhy. Osoba, která váží 60 kg může tedy bezpečně přijmout 2400 mg hliníku během jednoho dne. Jenže lidé jsou obecně každodenně vystaveni většímu množství, než je zdrávo. Hliník se totiž i mimo výše řečené objevuje i v kukuřici, tvrdých sýrech, v různém koření a dokonce i v čaji.

Dlouhodobě zvýšené množství přijímaného hliníku do těla může způsobit různé nemalé zdravotní problémy. U pacientů s Alzheimerem byla objevena přítomnost velké množství hliníku v mozkových buňkách. Jak už bylo sděleno výše, v ohrožení jsou lidé trpící problémy s ledvinami. A hliník se také usazuje v kostech.

Pro zachování zdraví a bezpečnější zacházení s potravinami se doporučuje alobal používat pouze ve studené kuchyni, ale nejlepší je se mu samozřejmě úplně vyhnout. Při tepelných úpravách je lepší ho nahradit nepř. zapékáním ve skleněných mísách.

Autor:
Publikováno: 19. 7. 2016 00:00 Nahlásit obsah