Go vegan: Co všechno jde dělat z TOFU

Go vegan: Co všechno jde dělat z TOFU Zdroj: shutterstock.com

Většina veganů pokládá tofu za nenahraditelnou surovinu, bez které se ve své kuchyni neobejde. Zároveň se najede dost lidí, kteří nemají k tofu důvěru, především proto, že přesně neví, jak ho zpracovávat a k čemu všemu se dá při vaření použít. Máme pro vás několik tipů, které si jako novopečení vegani zamilujete.

Tofu se vyrábí ze sojových bobů (jejich bobtnáním, vařením, mixováním a cezením). Existuje mnoho názorů na zdravotní dopad nadměrné konzumace soji. Názor si utvořte sami. My se v článku chceme zaměřit na to, co všechno je možné doma z tofu vyrobit.

Tofu se dnes dá sehnat v každém obchodě v mnoha chuťových variantách. Dá se opékat, smažit, vařit, restovat i nakládat. Doporučujeme začít testovat ochucené druhy, například tofu uzené nebo lahůdkové. Ochucené tofu je dobré i samo o sobě a není pořeba ho nikterak upravovat nebo dochucovat. Naopak tofu natural vhodné k dochucení a další úpravě je - o to je s natural tofu větší zábava v kuchyni. Existuje ještě tzv. Silken tofu - texturou velmi jemná (a dražší) varianta vhodná do jídel, kde je jemnost žádoucí (krémy, majonézy, apod.).

1. Tofíčka - míchaná "vajíčka"

Vegani nekonzumují žádné živočišné produkty, tedy ani vejce. Mnoho z nás přitom míchaná vajíčka miluje. S tímto receptem si je budete moct dopřát i jako vegan. Základem celého kouzla je použití černé soli, která má výraznou vaječnou chuť.  Zdroj: GB

2. Základ do pomazánek i majonézy

Tofu je výborné pojivo. Pokud rádi experimentujete s pomazánkami a dipy, bude vám velmi dobře sloužit. Vyrobíte z něj od majonézy po česnekovou pomazánku. Skvěle se kombinuje při výrobě pomazánek s dalšími luštěninami. Tady žádná pravidla neexistují, vyplatí se zkoušet a objevovat :) Zdroj: shutterstock.com

3. Krémy do dortů

Tofu natural nebo ještě lépe Silken tofu je ideální k přípravě sladkých pokrmů a šlehaných krémů do dortů. Jak na takový krém? Recept na fantastický čokoládový naleznete tady. Zdroj: shutterstock.com

4. Nakládané tofu

Máte nebo jste měli rádi nakládané sýry? S tofu si je můžete znovu dopřát. Pokud máte nějaký oblíbený recept, použijte ho. Tofu do sebe krásně vstřebá všechny chutě - česnek, bylinky i chilli. My milujeme nakládané tofu s olivami ;)

5. Asijská kuchyně

Tofu naleznete ve velké části asijských pokrmů. Na kostky nakrájené bývá součástí polévek nebo usmažené v hlavním jídle, místo masa. Pokud začínáte s veganstvím, asijská kuchyně vám může být v mnohém velkou inspirací.  Zdroj: shutterstock.com

6. Tofu místo sýru

Chuťově tofu sýr nepřipomíná, ale zkuste si ho nastrouhat do boloňských špaget. Je to dobrota!

Zajímáte se o veganství?

Přečtěte si náš článek: Go vegan: Jak začít s veganstvím bez stresu a strádání 

Článek o nahrazování běžných potravin: Go vegan: Náhražky běžných potravin

Jak vegani nahrazují maso? Čtěte tady: Go vegan: Náhražky masa

Jak vegani nahrazují sýry? Čtěte tady: Go vegan: Jak nahradit mléko a mléčné výrobky

Autor:
Publikováno: 2. 1. 2018 13:03 Nahlásit obsah