Zažijte ráno jako u babičky a dejte si meltovou kávu! Zavzpomínáte si na dětství a uděláte něco i pro své zdraví

Zažijte ráno jako u babičky a dejte si meltovou kávu! Zavzpomínáte si na dětství a uděláte něco i pro své zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Pamatujete si na to, jak vám o prázdninách dělala babička každé ráno k snídani bílou kávu a k tomu naservírovala loupáček? I když je to moc dávno, taková rána byste si měli dopřávat neustále. Melta je totiž doslova zázrak pro naše zdraví. I když byla v minulosti považována za levnější náhražku kávy, dnes je symbolem zdravého životního stylu!

Vzpomínáte? Bílá meltová káva byla kávou našich babiček. A tento nápoj doplněný o loupáček nebo další sladké pečivo bylo zase častou snídaní nás, vnoučat. I když někteří z nás měli k meltové kávě - zvlášť kvůli mléčnému škraloupu na její hladině - tak trochu odpor, dnes na tyto snídaně u svých prarodičů s láskou vzpomínáme. 

Zdroj: Shutterstock.com V minulosti byla meltová káva brána jako levnější náhražka kávy, dnes bychom ji dle odborníků na výživu neměli pít s ohledem na finance, ale právě s ohledem na naše zdraví. Melta, která vzniká pomletím a smícháním sušeného kořene čekanky, praženého žita a ječmene a také pražené bulvy cukrové řepy, je totiž mnohem zdravější alternativou kávy. A věděly to už naše babičky.

Jak připravit bílou kávu našich babiček?

Budete potřebovat meltu, mléko, vodu a cukr. Nasypte meltu do vody, přesné dávkování se dozvíte na obalu výrobce. Meltu vařte dle pokynů, pak ji nechte zhruba pět minut odstát. Nápoj sceďte a dle své chuti do něj přidejte mléko a cukr. 

Melta je dnes synonymem zdravého životního stylu. Jelikož neobsahuje kofein, meltovou kávu si kromě dospělých mohou dopřávat také těhotné ženy a děti. Melta ovšem bohužel není bezlepková. Proto by meltovou kávu neměli pít lidé s alergií na lepek.

Zdroj: Shutterstock.com Hlavní předností melty je obsah látky inulin - tato látka je součástí čekankového kořenu. Inulin je vlastně přírodní rozpustná vláknina, která má pro naše tělo spoustu zdravotních benefitů. Pomáhá při nechutenství, zácpě, ale také při zánětech močových cest a problémech s ledvinami. Inulin má také prebiotické účinky. Díky tomu posiluje kondici našich střev, kde mimo jiné vyživuje zdraví prospěšné mikroorganismy, čímž zlepšuje i naši imunitu.

Autor:
Publikováno: 5. 11. 2018 15:12 Nahlásit obsah
Loading...