Jak umýt jahody, aby vydržely čerstvé? Pomůže octová voda

Jak umýt jahody, aby vydržely čerstvé? Pomůže octová voda Zdroj: Shutterstock

Co s úrodou jahod, kterou nestihnete zpracovat? Aby vám nasbírané jahody vydržely co nejdéle čerstvé a v lednici vám rychle nezplesnivěly, vyzkoušejte trik s octovou vodou. Přinášíme osvědčený postup, jak umýt jahody a prodloužit tak jejich čerstvost. Také vám dáme tipy na to, jak správně uchovat jahody v lednici.

Octová voda: Trik, jak udržet jahody dlouho čerstvé

Použití octové vody je osvědčeným trikem, díky kterému vám jahody uskladněné v lednici rozhodně nezplesniví. Jak postupovat? Smíchejte dohromady 1 díl klasického octa a 3 díly vody. Čerstvé jahody, ze kterých neotrhávejte stopky ani zelené lístky, následně v octové vodě velmi opatrně umyjte a pak tyto červené plody pečlivě osušte papírovou utěrkou.

V další kroku nechte omyté jahody ještě volně oschnout na papírové utěrce. Následně je již můžete uložit do lednice, kde vám díky octové vodě vydrží bez úhony další dva až tři dny.

Zdroj: Shutterstock Jahody v octové vodě: Jak to funguje?

Z jakého důvodu vůbec jahody umývat v octové vodě? Díky použití octa můžete dát sbohem nadměrnému plesnivění jahod. Ocet totiž snižuje pH na povrchu jahod a tím předchází množení bakterií i vzniku plísní. Rozhodně se také nemusíte bát, že by jahody byly cítit po octu. Vůně octa totiž velmi rychle vyprchá. 

Jak uchovat jahody v lednici, aby zůstaly co nejdéle čerstvé

Omyté a oschnuté jahody vyskládejte v jedné vrstvě do skleněné či plastové nádoby, a to tak, aby se jednotlivé plody vzájemně nedotýkaly. Tuto nádobu následně uzavřete víčkem.

Důležité rovněž je, aby bylo dno nádoby vyložené papírovými utěrkami či ubrousky. Právě ty z jahod absorbují přebytečnou vlhkost a předejdou následnému plesnivění plodů.

Zdroj: Shutterstock Jak dlouho vydrží jahody v lednici?

Jahody v čerstvém stavu vydrží v lednici zhruba po dobu 24 hodin. Pokud však vyzkoušíte trik s octovou vodou, můžete čerstvé jahody v lednici uchovávat bez obav dva až tři dny.

Zdroj: Goodhousekeeping.com, Magazin.recepty.cz, Bezpecnostpotravin.cz
Autor:
Publikováno: 14. 6. 2023 14:28 Nahlásit obsah