Domácí mascarpone ze dvou surovin: Je levnější než kupované a dostane vás svou chutí

Domácí mascarpone ze dvou surovin: Je levnější než kupované a dostane vás svou chutí Zdroj: Shutterstock.com

Mascarpone je jemný smetanový sýr, který tvoří základ tiramisu. Tato pochoutka se dále výborně hodí do dortů a přidává se i do slaných receptů. V české kuchyni však často mascarpone nahrazujeme levnější variantou, protože je zkrátka pro řadu z nás drahé. Věděli jste ale, že si můžete vyrobit domácí mascarpone, které vaši peněženku tolik nezatíží?

Mascarpone: Jedinečná pochoutka smetanové chuti

Mascarpone patří mezi italské delikatesy. Tato pochoutka, pocházející z Lombardie, je jemným čerstvým krémovým sýrem, který se vyrábí z tučné smetany působením kyseliny vinné, a to bez odstraňování syrovátky. Jistě namítnete, že mascarpone má spíše (i s ohledem na výrobní postup) blíže k jogurtu nežli k sýru, ale to už je věc názoru.

Tato italská sýrová pochoutka má mnohem jemnější chuť, než je u běžných sýrů typické. Díky hebké a smetanové chuti, na kterou je i mozzarella a ricotta krátká, si mascarpone velmi rychle zamilujete. Jeho chuť je skvělá nejen v italském dezertu tiramisu, oblíbíte si jej také místo máslové polevy v dortech a zákuscích. Mascarpone si můžete místo másla namazat jen tak na chleba nebo jej použít jako základ slaných pomazánek.

Zdroj: Shutterstock.com

Domácí mascarpone: Čerstvý sýr za zlomek ceny

Jediné minus tohoto oblíbeného italského čerstvého sýru, na které čeští kuchaři mnohdy poukazují, je jeho vysoká pořizovací cena. Pokud nechcete trápit svou peněženku nákupem mascarpone v obchodu, máte další možnost. Tuto delikatesu si vyrobte za zlomek ceny rovnou sami. Výroba domácího tiramisu je velmi snadná a rychlá, na tuto sýrovou pochoutku přitom potřebujete pouze dvě suroviny.

Výroba domácího mascarpone

Pokud se naučíte vyrábět domácí mascarpone podle následujícího postupu, už se nikdy nestane, že byste v touze ušetřit nahradili mascarpone třeba při přípravě tiramisu obyčejným pomazánkovým máslem. Jak tedy při výrobě domácího mascarpone postupovat?

Potřebujete:

  • 1 litr tučné smetany (0,5 litru smetany na šlehání a 0,5 smetany na vaření)
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Zdroj: Shutterstock.com Postup:

1. Smetanu vlijte do kovového hrnce a zahřejte ji na teplotu 90 stupňů Celsia.

2. Do smetany přidejte čerstvou citronovou šťávu, vzniklou směs promíchávejte po dobu 10 minut do té doby, než se smetana začne srážet. Poté směs odstavte z plamene.

3. Na misku postavte cedník, na které dejte plátýnko, utěrku nebo bavlněnou plenu. Smetanovou směs zde nechte odkapat, a to ideálně přes celou noc v ledničce.

4. Ráno budete mít hotové domácí mascarpone připravené k použití.

Jak domácí mascarpone uchovávat

Domácí mascarpone vám vydrží v lednici až tři týdny. Samozřejmě, čím dříve jej využijete, tím lépe. Skladujte jej však v uzavřené nádobě, protože v lednici rádo nasává pachy okolních potravin.

Autor:
Publikováno: 13. 11. 2019 09:40 Nahlásit obsah